Muntatge amb un carretó de la compra ple de productes al passadís d'un supermercat i un cercle amb un bol amb sucre blanc
CONSUM

¿És dolent l'edulcorant aspartam? T'ho aclareixo com a nutricionista

És molt comú utilitzar edulcorants en substitució al sucre però sense saber si aquests són recomanables o no

Sabem ja de sobres que consumir sucre és perjudicial per a la nostra salut, per la qual cosa l'hem de reduir al màxim possible. Hi ha situacions, com a la diabetis, que serà fins i tot obligat eliminar-la del tot. En aquest context, o d'altres com sobrepès o obesitat, la població planteja l'ús d'edulcorants en substitució del sucre.

Com us deia, en dietes hipocalòriques per aprimar-se també s'usen molt els edulcorants. Per exemple, m'he trobat persones amb el discurs de: “ara endolceixo el cafè amb edulcorant, no amb sucre”, posant-se la medalla del mèrit que estan fent.

De què serveix substituir sucre per edulcorant al cafè, si total, l'acompanyaràs del croissant que et posen al costat? De res. És com qui va al McDonalds a fer-se un menú Big Mac, però amb Coca-Cola 0. No siguem hipòcrites…

Què és l'aspartam?

És un edulcorant químic, és a dir, artificial, que es fa servir com a substitut del sucre. Curiosament, endolceix 200 vegades més que el sucre, per la qual cosa la quantitat que es fa servir és molt mínima.

El podem trobar en aliments com salses, aperitius, begudes energètiques o alcohòliques, cereals, menjars preparats, dolços… És a dir, en múltiples aliments, però rarament es fa servir com a edulcorant de taula per servir-nos nosaltres mateixos.

És bo aquest edulcorant?

Doncs l'aspartam, igual que la resta d'edulcorants, no es pot dir que sigui bo ni que sigui dolent. És cert que són segurs, però no són res recomanables.

Hi haurà situacions en les quals consumir una mica de sucre no comportarà riscos, per exemple en esportistes que treballin la resistència. D'altra banda, hi haurà situacions que preferirem eliminar tot sucre de la nostra dieta i substituir-lo per edulcorants, depèn.

En el cas de l'aspartam cal dir que, com que és tan dolç, amb molt poca quantitat aconseguim el mateix efecte dolç que amb el sucre.

La ingesta màxima recomanable d'aspartam són 40mg per quilo de pes corporal. És a dir, una persona amb 70 quilos pot ingerir fins a 2800mg d'aspartam diari.

De moment, no hi ha cap estudi que certifiqui que l'ús d'aquest edulcorant porti efectes secundaris per a la salut, però és cert que calen més investigacions.

De tota manera, és important saber distingir quins aliments porten edulcorants per poder decidir per nosaltres mateixos si volem consumir-lo o no. Si no, estarem consumint edulcorants o sucre sense ni tan sols saber-ho.

➡️ Consum

Més notícies: