Pot d'Ultra Whey Protein sabor oreig sobre fons desenfocat d'Amazon
CONSUM

Diferència entre proteïna Whey i caseïna: t'ho explico com a nutricionista esportiva

La proteïna postexercici és essencial per a la recuperació muscular, però no val amb qualsevol proteïna

Com molts sabreu, consumir prou proteïna durant el dia és essencial per mantenir la nostra massa muscular en bon estat, reparar correctament els teixits musculars i fins i tot poder augmentar la massa muscular.

La clau d'aquesta ingesta és repartir-la en diverses preses durant el dia, però fent especial èmfasi en la ingesta després de l'exercici. Aquesta serà la que ens ajudarà a la resíntesi muscular i a recuperar-nos millor per a la sessió següent.

En aquest punt, se solen prendre molts batuts proteics per fer més fàcil i ràpida l'absorció de proteïnes. És una opció més, no és ni bona ni dolenta, sinó una opció més. Tanmateix, és cert que no val qualsevol proteïna.

Normalment, les proteïnes més utilitzades per la seva bona absorció i biodisponibilitat són les proteïnes de la llet. Aquestes les podem separar entre el sèrum de llet (Whey Protein) o la caseïna.

Què és la Whey Protein?

La whey protein, o sèrum de llet, és el que s'obté durant la producció de formatge. Per entendre'ns fàcilment, és aquest liquidet que hi ha a la part superior del iogurt quan l'obrim. Que, per cert, no l'hem de tirar mai.

Aquesta és una proteïna completa, és a dir, conté tots els aminoàcids essencials que el nostre organisme necessita.

És una proteïna d'absorció i de digestió ràpida. Per això, és la típica proteïna que posen als batuts proteics que es fan servir justament després de la sessió d'entrenament. Així, els aminoàcids arribaran ràpidament als músculs, ajudant a reparar-los.

Persona comprant llet al supermercat

Què és la caseïna?

Aquesta és la proteïna principal de la llet, que representa aproximadament el 80 % del contingut total calòric. Com la Whey o el sèrum de llet, és una proteïna també completa i que també s'obté en el procés de fabricació del formatge.

La diferència principal amb la proteïna del sèrum de llet és la seva absorció. Contràriament, la caseïna s'absorbeix i digereix més lentament. És a dir, durant diverses hores subministra aminoàcids als músculs per recuperar-los a poc a poc.

Per això, aquesta proteïna sol recomanar-se abans d'anar a dormir, per poder absorbir-se i digerir-se durant les hores de son, gairebé sense adonar-te'n.

Moltes vegades fins i tot, quan les demandes proteiques són molt altes, se sol fer una combinació de les dues proteïnes. És a dir, prendre la proteïna de sèrum de llet justament després d'entrenar i prendre la caseïna abans d'anar a dormir.

Si no saps distingir aquestes proteïnes o què seria millor en el teu cas, contacta amb un professional. No podem donar una recomanació general, perquè, depenent del cas, serà millor una o una altra.

➡️ Consum

Més notícies: