Fotomuntatge amb una imatge de fons d'un supermercat, al capdavant una cistella de compra en una rodona vermella i una dona enfadada
CONSUM

La denúncia de Facua: milers de catalans paguen molt més pels seus aliments

Facua ha denunciat el sobrecost dels aliments sense gluten

Facua-Consumidors en Acció ha llançat una forta denúncia sobre el cost excessiu que els celíacs han d'afrontar pels seus aliments.

Segons l'estudi de l'organització, els productes sense gluten són de mitjana un 158% més cars que els seus equivalents amb gluten. Aquesta diferència de preu afecta greument les famílies de persones celíaques, que es veuen obligades a gastar significativament més a la seva cistella de la compra.

Muntatge amb carret de la compra i cercle vermell amb aliments en un supermercat

Per què els celíacs paguen més pels aliments?

Els aliments sense gluten requereixen processos de producció i controls de qualitat més rigorosos per evitar la contaminació creuada. A més, els ingredients que substitueixen el gluten, com les farines d'arròs o de blat de moro, solen ser més cars que la farina de blat. Aquests factors eleven el cost final dels productes, encarint la dieta de les persones celíaques.

L'estudi de Facua va analitzar una mostra de 114 productes amb gluten i sense en sis grans cadenes de distribució. Els resultats van mostrar diferències de preus de fins a un 494%, evidenciant una enorme disparitat que perjudica les famílies celíaques. Aquesta anàlisi subratlla la urgència de prendre mesures per protegir els consumidors vulnerables.

Un altre factor que influeix en els alts preus és la manca de competència al mercat d'aliments sense gluten. Poques empreses produeixen aquests productes, cosa que permet que els preus es mantinguin elevats. A més, el mercat reduït per a aquests aliments fa que els costos de producció i distribució siguin més alts en comparació dels productes convencionals.

Fotomuntatge d'una imatge de fons de la farina formant les paraules 'sense gluten' i una dona al capdavant sense diners

Les queixes dels celíacs

Les persones celíaques i les seves famílies han expressat repetidament les queixes sobre els alts costos dels aliments sense gluten. I és que l'elevat preu dels aliments sense gluten no només afecta el pressupost familiar, sinó que també pot tenir un impacte negatiu a la qualitat de vida de les persones celíaques.

Algunes famílies es veuen obligades a reduir la varietat d'aliments que compren, cosa que pot portar a una dieta menys equilibrada i nutritiva. Facua ha recollit nombrosos testimonis d'afectats que assenyalen que, encara que és vital per a la salut, mantenir una dieta sense gluten és econòmicament insostenible per a molts.

➡️ Consum

Més notícies: