Dona sorpresa en un supermercat amb un cercle ressaltant ampolles dʻoli en un prestatge.
CONSUM

Aquest serà el sorprenent preu de l'oli d'oliva a Espanya el 2025

Es preveu un augment de la producció d'oli d'oliva el pròxim any. Com afectarà el preu final al mercat?

L'oli d'oliva, aquest or verd tan característic de la nostra dieta, s'enfronta a una situació interessant per als pròxims anys. Després d'un període de preus alts, que van fer que molts miréssim amb cautela el preu del litre al supermercat, tot sembla indicar que aquest 2025 portarà preus més baixos.

A què es deu aquesta caiguda? Els factors són diversos, des de les condicions del clima fins a l'augment del frau al sector. Tot això influeix en un preu que, segons els experts, podria sorprendre més d'un.

Una persona sosté una ampolla d?oli mentre observa una prestatgeria plena de diferents marques d?oli en un supermercat.

Què ens espera el 2025?

El president del cooperatiu DCOO, Antonio Luque, ha anticipat que, entre finals del 2024 i principis del 2025, el preu de l'oli d'oliva podria rondar els 5 euros per litre. Això marcaria una caiguda important respecte als 8 euros que es van assolir en anys anteriors.

Tanmateix, com sempre, el preu dependrà de factors clau, com ara la climatologia i el consum. Si les pluges són favorables, la producció podria augmentar, cosa que portaria els preus a la baixa. A més, el comportament dels consumidors jugarà un paper important; si la demanda continua estable, l'impacte d'una producció més gran serà encara més notori.

Si el consum es desploma, els preus podrien no baixar tant com s'espera, ja que les empreses necessitarien compensar la manca de vendes amb un ajustament de preu. Això podria portar a una estabilització dels costos, encara que no siguin tan baixos com s'anticipa.

El desafiament més gran del sector: la manca d'aigua

Un dels principals problemes que enfronta el sector és la manca d'aigua, l'escassetat de pluges ha afectat les collites els últims anys, cosa que ha provocat que els preus pugin. Antonio Luque ha assenyalat que el problema no és culpa dels productors ni de la indústria, sinó de la manca d'infraestructures hidràuliques adequades. Si Espanya no millora la gestió de l'aigua, les collites continuaran sent inestables, cosa que podria afectar la producció i el preu de l'oli.

Branques d'olivera amb olives i un cercle ressaltant oli abocant-se d'una botella.

A més, el sector està enfrontant un augment del frau, amb els preus elevats, han sorgit pràctiques fraudulentes, com ara la venda d'oli de menor qualitat com si fos extra verge. Luque ha assenyalat que no hi ha prou garanties analítiques per assegurar que l'oli al mercat sigui 100% d'oliva. El control i la traçabilitat en la producció d'oli s'han convertit en una necessitat urgent per protegir tant els productors com els consumidors.

Així que, encara que el 2025 ens porta una previsió de preus més baixos, rondant els 5 euros, el sector continua lluitant contra diversos fronts. La manca d'aigua i el frau només són alguns dels reptes que podrien influir en el preu final. Tot i això, si les condicions acompanyen, podríem estar davant d'un any de preus molt més accessibles per als consumidors.

➡️ Consum

Més notícies: