Tortuga rescatada sent atesa per salvar-li la vida
BRANDED CONTENT

Naturgy i FIEB impulsen un centre d'emergències per a la recuperació de fauna salvatge

L'objectiu és rebre animals en perill i prestar-los els primers auxilis necessaris que en garanteixin la supervivència.

Naturgy i la Fundació per a la Investigació en Etologia i Biodiversitat (FIEB) han signat un conveni per reforçar la recuperació de fauna salvatge a Castella-la Manxa. El projecte pretén impulsar un centre d'emergència i recuperació a la comarca de La Sagra (Toledo) per poder rebre animals en perill i prestar-los els primers auxilis necessaris que en garanteixin la supervivència. Es tracta d'una zona on conviuen un gran nombre d'exemplars de rapinyaires, eriçons, mustèlids o tortugues, encara que el centre d'emergències estarà a disposició de qualsevol altre animal que pugui necessitar ajuda. Tot i que el projecte acaba de fer rodolar, l'esforç conjunt de Naturgy i FIEB ja ha permès salvar la vida a un camaleó i una tortuga.

Aquest nou acord s'emmarca en la bateria de mesures impulsades per Naturgy per preservar la biodiversitat i el medi ambient als territoris on opera. Només durant el 2022, el Grup energètic va executar un total de 345 iniciatives en matèria de biodiversitat, una xifra molt propera a l'objectiu de 350 fixat el 2025 en el seu Pla de Sostenibilitat.

Dels projectes desenvolupats, el 20% eren de caràcter voluntari i inclou 50 hectàrees d'actuacions de restauració ambiental, el 31% de les quals corresponen a espais, hàbitats o espècies protegides. Aquestes nombroses actuacions en matèria de biodiversitat i capital natural estan alineades amb el coneixement, la prevenció, la reducció i la compensació dels impactes de la companyia per avançar en el compromís de no pèrdua neta de biodiversitat i la potenciació del valor dels entorns naturals.

En el marc d'aquest propòsit, la companyia energètica ha realitzat 200 estudis del medi natural, especialment en l'àmbit de les instal·lacions de generació i distribució elèctrica, per conèixer i fer el seguiment de l'estat ambiental i ecològic de l'entorn. En el cas de les centrals tèrmiques i hidràuliques, s'han fet campanyes de mostreig per determinar la qualitat fisicoquímica i biològica del medi aquàtic.

A més, Naturgy ha realitzat diverses accions de sensibilització ambiental. A Espanya, en col·laboració amb el Grup de Rehabilitació de la Fauna Autòctona i el seu Hàbitat (GREFA), ha realitzat sessions formatives per a col·legis, tant presencials com a virtuals, amb una assistència de 1.344 escolars i 72 docents. A Argentina, el programa “Sembrando Futuro” va realitzar diverses accions amb una participació total de 446 assistents orientades a la cura del medi ambient, entre les quals es va incloure la conscienciació sobre la protecció dels arbres com a reguladors del clima, el problema que generen els residus plàstics , l'ús responsable de l'aigua i l'energia i la revaloració de residus.

Les actuacions ambientals realitzades a l'exercici 2022 suposen prop de 850 milions d'euros, -un 11% més respecte a l'any anterior-, del qual 660 milions d'euros corresponen a inversions ambientals. Dins les inversions realitzades, destaquen les realitzades en nous projectes renovables, que contribuiran a la transició energètica i a reduir les emissions específiques de CO2 i altres contaminants atmosfèrics.

Compromís amb la biodiversitat

Naturgy està compromesa amb la conservació de la biodiversitat, el capital natural i el patrimoni cultural en els entorns de les seves instal·lacions, amb especial atenció als espais i espècies protegides, sent els seus principis d'actuació: integrar la biodiversitat en el disseny i operació dels projectes per reduir progressivament els impactes ambientals negatius; prevenir en la mesura que sigui possible l'alteració de la vegetació, evitant la desforestació; i assolir la no pèrdua neta de biodiversitat, promovent la creació neta de capital natural sempre que sigui possible.

Per això, Naturgy desenvolupa les iniciatives de biodiversitat d'una forma integrada amb els eixos de la transició energètica cap a la descarbonització, el clima, la natura i les persones. Atès que són realitats complementàries i mútuament influents, aquest enfocament té una visió holística i se centra en la creació de capital natural i restauració d'ecosistemes per maximitzar la captura de CO2 i la neutralització d'emissions, assegurant la protecció de la fauna i la flora autòctones i maximitzant els beneficis per a les comunitats locals.

Naturgy gestiona la biodiversitat amb un clar enfocament preventiu, considerant la protecció de la naturalesa en el disseny de les noves instal·lacions, implementant controls operacionals durant tota la vida útil i dotant provisions econòmiques per al futur desmantellament dels actius. Per dur a terme les seves activitats, Naturgy necessita una sèrie de serveis proveïts per la natura, també anomenats serveis ecosistèmics. Per tal de protegir aquests serveis i minimitzar els impactes generats a la natura, les línies d'acció de biodiversitat desenvolupades se centren en quatre grans línies: protecció de la fauna, cura i restauració d'ecosistemes, innovació en solucions basades en la natura i generació de coneixement, divulgació i educació.

La sostenibilitat i aposta per la transició energètica

En línia amb el seu compromís amb la transició energètica i la descarbonització, la companyia va registrar el 2022 un descens d'un 24% de les emissions totals, directes i indirectes en comparació amb les del 2017, desacoblant l'increment del resultat financer de l'evolució de l'empremta de carboni de la companyia.

En termes de governança, el Grup continua avançant en la paritat de gènere i la representació de les dones. De la mateixa manera, la companyia manté un compromís ferm amb el desenvolupament professional dels seus empleats, impulsant el rejoveniment de la plantilla i facilitant les eines necessàries per al progrés. Fruit d'aquest compromís, la companyia va posar en marxa el programa Flex&Lead, dirigit a la contractació externa de joves talents amb diversitat de perfils, amb l'objectiu d'incorporar 300 joves el 2025. Actualment, ja s'hi han incorporat més de 150 persones, les que el 78% són dones.

L'exercici de la companyia en matèria social, mediambiental i de bon govern ha estat reconegut pels principals i més importants índexs i rànquings del món, entre els quals hi ha Ecovadis. A més, el Grup és reconegut per la seva gestió climàtica, mantenint-se des del 2011 a la banda de lideratge del prestigiós índex Carbon Disclosure Project (CDP), una organització sense ànim de lucre que analitza anualment l'acció climàtica, i la gestió de boscos i de recursos hídrics de les principals companyies i governs a nivell mundial.