Dona major somrient i utilitzant un ordinador
BRANDED CONTENT

La Fundació la Caixa llança nous tallers i cursos per a gent gran

Totes les activitats impulsades tenen com a missió que la gent gran pugui adquirir nous coneixements

La Fundació "la Caixa" arrenca el curs estrenant tallers presencials i tallers d'autoformació en línia per a gent gran. Amb l'objectiu de generar més espais de participació i adaptar-se a les noves realitats, el programa de Gent Gran de l'entitat amplia i diversifica la seva oferta d'activitats tenint en compte l'heterogeneïtat de la gent gran.

Durant el curs 2022-2023, 406.351 persones grans de tot el territori espanyol han participat en les 16.986 activitats realitzades als 629 centres que formen la xarxa de centres propis i en conveni amb les administracions autonòmiques. Com a novetat, el programa també obre un nou àmbit d'acció, creativitat i reflexió, amb propostes orientades a fomentar la creativitat i la imaginació de la gent gran. Aquesta línia se suma a les ja existents: Manteniment i millora de la salut física i prevenció de la fragilitat, Foment del desenvolupament personal, millora de les competències digitals i participació social i comunitària.

Els nous tallers presencials que es llancen aquest curs, Creació de podcast i Escriptura creativa, s'emmarquen en aquest nou àmbit, en què també s'inclouen el taller Amics lectors i el consolidat Concurs de Relats Escrits per Persones Majors. Per la seva banda, el taller Benestar al vestir se suma a l'oferta d'activitats que fomenten la salut física.

«L'augment de l'esperança de vida ens obre un ventall de possibilitats després de la jubilació. A la Fundació "la Caixa" tenim el ferm compromís de posicionar les persones grans com a agents actius de la societat tenint en compte les seves singularitats i reivindicant les capacitats, les habilitats i les aptituds d'un col·lectiu clau. Per això, mitjançant aquestes activitats i accions oferim recursos per donar resposta als múltiples i variats interessos d'aquest divers i heterogeni col·lectiu», ha destacat el director del programa de Gent Gran de la Fundació "la Caixa", David Velasco.

Totes les activitats impulsades tenen com a missió que la gent gran pugui adquirir nous coneixements, així com prendre consciència d'habilitats existents o descobrir-ne de noves per potenciar-les. D'aquesta manera, el programa se centra en el desenvolupament de continguts innovadors i amb rigor per a una intervenció que promogui la salut, les relacions, el benestar, el desenvolupament personal i la vida plena de la gent gran, així com el seu compromís i la participació social.

El taller Creació de podcast neix vinculat al Concurs de Relats Escrits per Persones Majors, que en la seva XV edició ha inaugurat una nova categoria amb la veu com a conductora de les històries. El seu objectiu és facilitar un recurs tecnològic actual que permeti a la gent gran desenvolupar la creativitat i l'ús de la imaginació en un entorn de participació dinàmic. Hi aprendran a crear el seu propi podcast: creació del guió, conceptes radiofònics, efectes de so, edició i difusió. A més, descobrireu un nou canal que us connecta amb l'actualitat, la cultura i altres camps d'interès; aprofundiran en els conceptes i el llenguatge radiofònic, i desenvoluparan el sentit de l'escolta i la projecció de la veu.

El taller Escriptura creativa sorgeix per fomentar el desenvolupament de la creativitat i l'ús de la imaginació de la gent gran. El taller facilita coneixements, claus i tècniques d'escriptura creativa per ajudar els participants a escriure els seus propis textos de manera amena i participativa, alhora que debaten sobre obres literàries. A través de la creació de textos, la reflexió, la lectura i el debat sobre obres fonamentals de la literatura, els participants reprendran o descobriran el seu potencial literari, en reforçaran la comprensió lectora i el seu esperit crític, i podran recuperar experiències personals a través dels records. A més, aquesta activitat els acostarà obres i estils d'escriptura de grans autors, com ara Miguel Delibes, Emilia Pardo Bazán, Stefan Zweig, Henry James i Gabriel García Márquez, entre d'altres.

La formació de Benestar en el vestir neix com a resultat d'un estudi que assenyala que la vestimenta i els complements que triem poden condicionar el nostre benestar d'una manera limitativa o favorable. Amb un enfocament fisioterapèutic i tenint en compte la sostenibilitat, ofereix estratègies per escollir les peces de roba i els complements idonis tenint en compte les patologies funcionals i de la pell, l'equilibri, la circulació i la cura personal, de manera que redefineix el concepte de la moda a la gent gran des d'una dimensió emocional. Es crearà un espai de confiança on compartir inquietuds sobre la vestimenta i també trencar el tabú sobre les peces adaptatives, considerades ortopèdiques.

Nous cursos d'autoformació en línia

Una altra de les novetats de la nova temporada 2023-2024 és el llançament de cursos virtuals d'autoformació que es podran fer amb l'ordinador a casa o a les aules informàtiques dels centres de gent gran.

Els cursos d'autoformació aborden temes com l'alimentació saludable, l'exercici, les rutines per al benestar o l'ús de les aplicacions tecnològiques. Estan destinats a totes aquelles persones que volen continuar sumant experiències a la vida al seu ritme.

Minitallers “Aula Oberta”

Una altra de les novetats són els minitallers «Aula oberta», formacions específiques adreçades a la gent gran voluntària que donen suport digital als espais de l'«Aula oberta» dels centres de gent gran. S'ofereixen els coneixements i recursos necessaris perquè els voluntaris puguin acompanyar les persones que assisteixen a les aules obertes i ensenyar-les a fer servir les aplicacions digitals més populars i a fer les gestions més habituals a través d'internet.

Les formacions digitals impartides als minitallers són:

  • La meva carpeta ciutadana: informació i gestions amb l'Administració pública (Agència Tributària, renovació del carnet de conduir o DNI, padró, etc.).
  • La meva salut: claus de la gestió en línia de les aplicacions de salut de les comunitats autònomes per consultar l'historial mèdic, cercar especialistes i centres sanitaris, demanar cites, descarregar proves diagnòstiques, etc.
  • Reserves en línia: realització de tota mena de compres en comerços en línia i reserves en restaurants i hotels, etc., amb especial atenció als elements clau per evitar errors i fraus.
  • Finances en línia: gestió de comptes bancaris mitjançant l'ordinador o el telèfon mòbil, i ús de les noves aplicacions relacionades amb la gestió econòmica, com ara Bizum i altres de similars.

Més de 100 anys acompanyant les generacions majors

El Programa de Gent Gran de la Fundació "la Caixa", amb més de cent anys de trajectòria, té com a objectiu abordar els nous desafiaments que es presenten a la vellesa. D'aquesta manera, acompanya les persones grans maximitzant-ne les possibilitats de desenvolupament personal i facilitant la construcció de relacions de suport que ofereixin oportunitats per al desenvolupament d'una vida plena i compromesa amb la seva comunitat.

Segons les darreres dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), al conjunt d'Espanya les persones més grans de 65 anys representen el 19,1 % de la població i es preveu que aquest percentatge augmenti fins al 25,2 % en 10 anys