Acte de benvinguda de Symbiosy al DFactory Barcelona

La destacada consultoria Símbiosy s'incorpora a DFactory Barcelona

"Estem molt contents de sumar al nostre ecosistema d´indústria 4.0 a un referent de l´economia circular com és Símbiosy"

DFactory Barcelona, impulsat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona, continua consolidant-se com l'ecosistema d'indústria 4.0 més gran del sud d'Europa amb la incorporació de Símbiosy, prestigiosa consultoria estratègica especialitzada en l'exploració d'oportunitats de negoci publicoprivats per a la transició energètica i economia circular, a través dels recursos sobrants i la descarbonització de la indústria. La companyia analitza l'ecosistema industrial, mapejant els fluxos de materials sobrants per ajudar les empreses a establir sinergies entre elles, per això és facilitadora de simbiosi industrial, promovent negoci a través de la col·laboració entre actors (el residu d'una empresa pot ser la matèria primera duna altra). Simbiosi fomenta l'eficiència en l'ús dels recursos, millora la innovació, competitivitat i la descarbonització de la indústria alhora que promou un desenvolupament sostenible del territori.

Per a la implementació de projectes de simbiosi industrial, l'empresa ha desenvolupat la plataforma digital SYNER. Amb l'ajuda de SYNER s'identifiquen i es quantifiquen els residus agroindustrials i urbans que potencialment es poden convertir en recursos a través de la SI, i s'identifica amb qui. Amb això SÍMBIOSY pot mapejar els fluxos de recursos d'un determinat ecosistema industrial gràcies a la gestió i l'anàlisi de grans volums de dades heterogenis mitjançant algorismes matemàtics de codificació. Símbiosy treballa per a empreses industrials, clústers i associacions empresarials i entitats públiques identificant noves oportunitats de negoci a partir de recursos no valoritzats, connecta diferents sectors productius i fomenta un sistema de governança multinivell i sostenible.

Pere Navarro, delegat Especial de l'Estat al CZFB, va indicar a l'acte de benvinguda que "estem molt contents de sumar al nostre ecosistema d'indústria 4.0 un referent de l'economia circular com és Símbiosy". Navarro ha afegit que aquesta empresa compta amb “una estratègia empresarial que incentiva la col·laboració entre empreses, tradicionalment sense relació, per fer realitat noves oportunitats de negoci explorant maneres innovadores de posar-les en pràctica, donant, per una banda, valor a recursos sobrants com a energia , aigua, residus, materials, logística o coneixement, i, per altra banda, trobant solucions innovadores en la provisió de recursos. Una activitat que casa perfectament amb la filosofia de DFactory Barcelona”.

Per part seva, Verónica Kuchinow, Fundadora i directora general de Símbiosy, ha explicat que “formar part de l'ecosistema del DFactory i del polígon industrial de referència de Barcelona és un pas molt desitjat a més d'estratègic per a nosaltres ja que estem en ple procés d'integració tecnologies de gestió de dades i economia circular per a benefici d'empreses productives i del seu entorn industrial. Estem molt contents de participar i compartir coneixements amb la comunitat DFactory i esperem poder contribuir des d'aquí a la transició 4.0 de l'economia circular aplicada a la indústria”.

L'ecosistema d'indústria 4.0 de referència al Sud d'Europa

El CZFB va obrir les portes del DFactory Barcelona fa tot just un any i mig amb l'objectiu de ser la fàbrica del futur, fomentant i desenvolupant la indústria 4.0, el nou talent i les noves tecnologies i inversions, en un espai inigualable. En aquest entorn es materialitza una nova manera de produir molt més sostenible. Les empreses, que desenvolupen projectes capdavanters en el terreny de la impressió 3D, robòtica, ciberseguretat i blockchain, intel·ligència artificial i sensòrica, tenen la possibilitat de generar sinergies i establir aliances amb la resta de les organitzacions presents a l'edifici.

El projecte està alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides, facilitant la digitalització de la indústria com a palanca clau per a la transició ecològica i potenciant l'economia circular mitjançant l'adopció de nous sistemes productius i de la manufactura avançada sostenibles.

Actualment l'ecosistema compta amb unes instal·lacions de 17.000m2 en quatre plantes, on ja s'han instal·lat prop de 30 companyies i on treballen al voltant de 500 persones, amb ara un 80% d'ocupació en tan sols un any.

Algunes de les companyies més destacades que actualment formen part de l'ecosistema empresarial de DFactory Barcelona són HP, Picvisa, e-Miles Company, NTT Data, On Robot, Alisys, Excel·lència Tech Stratasys, Windforce, Leitat, AsorCAD, Mastertec 3D, Witeklab, Kuka Iberia, Imhoit, VDMHealth, Nexiona, Girbau, Innovae, Ariño Design, Amphos 21, SioCast, ICIL Lab, Hubmaster Storage and Handling Solutions, Zentinel MDS, etc.

A més, està previst que aviat es comenci a projectar la segona fase del major ecosistema d'indústria 4.0 del sud d'Europa i que li permetran assolir en els propers anys 72.000 metres quadrats més.