Ana Pina, ina investigadora de l'ITQB Nova, amb rostre somrient a l'interior d'un laboratori
BRANDED CONTENT

29 projectes reben suport de la Fundació la Caixa per a les seves investigacions

Aquesta iniciativa ofereix als científics emprenedors seleccionats suport econòmic i acompanyament a través de mentories individualitzades i formació

La Fundació ”la Caixa” destinarà 3,3 milions d’euros a impulsar 29 projectes biomèdics innovadors amb capacitat per arribar al mercat i a la societat. Es tracta de projectes desenvolupats a 20 centres de recerca, hospitals i universitats d’Espanya i Portugal, i seleccionats en el marc de la convocatòria 2023 del nou programa CaixaImpulse Innovació en salut. La iniciativa té com a objectiu fomentar que les investigacions surtin del laboratori i arribin als pacients en forma de solucions capaces de contribuir a millorar la seva salut.

15 dels projectes seleccionats enguany estan liderats per onze centres de recerca de Barcelona, Tarragona i Girona: Universitat de Girona (UdG), Centre de Regulació Genòmica (CRG); Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO); Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP); Universitat de Barcelona (UB); Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV); Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC); Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR); Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona); Hospital del Mar Research Institute i Institut d'Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT).

La iniciativa té l’objectiu de fomentar que les investigacions surtin del laboratori i arribin als pacients en forma de solucions capaces de contribuir a millorar la seva salut.

Els premiats ―d’entre més de 300 sol·licituds rebudes― han estat avaluats per un panell d’experts i professionals internacionals de l’àmbit de les ciències de la vida i la salut

Per àrea de negoci, en el cas dels projectes liderats des de Catalunya, 7 dels 15 projectes pertanyen a l’àmbit de teràpies, 5 a diagnòstic, 2 a salut digital i 1 a dispositius mèdics. Pel que fa al finançament, els premiats reben, en funció del grau de maduresa del projecte, entre 50.000 i 500.000 euros per desenvolupar-lo en els 2 anys següents. En aquesta convocatòria, 7 projectes catalans han accedit a la fase 1 (fins a 50.000 euros); 6, a la fase 2 (fins a 150.000 euros), i 2, a la fase 3 (fins a 500.000 euros). El programa permet que, quan els projectes assoleixin fites específiques de desenvolupament i després d’una valoració per part del comitè d’avaluació, puguin avançar cap a fases posteriors amb un finançament més alt.

CaixaImpulse Innovació presta suport a projectes biomèdics en l’àmbit de la innovació i la transferència ajudant els investigadors a validar els seus actius i a definir la seva estratègia d’explotació i valorització per acostar els projectes al mercat, per la qual cosa a més de suport econòmic també accediran a mentoria, consultoria i acompanyament per part d’experts internacionals en diferents àmbits de l’ecosistema de la innovació. Així mateix, els investigadors que lideren projectes en la fase 2 rebran formació especialitzada durant 4 setmanes, repartides entre Barcelona i Madrid, sobre transferència de tecnologia, legislació sobre propietat intel·lectual, presentació als inversors i tancament d’acords comercials.

La convocatòria es duu a terme en col·laboració amb Caixa Capital Risc, un dels inversors principals de venture capital a Espanya, amb més de vint anys d’experiència. A més, a Portugal, la convocatòria es fa en partenariat amb la Fundação para a Ciência e a Tecnologia (FCT), del Ministeri de Ciència, Tecnologia i Ensenyament Superior de Portugal, que subvenciona dos dels projectes portuguesos seleccionats.

La Fundació ”la Caixa” manté el seu compromís amb la innovació i la transferència en biomedicina i salut des del 2015, quan l’entitat va crear el primer programa de suport. Fins avui, la Fundació ”la Caixa” ha destinat 21,3 milions d’euros a donar suport a 202 projectes, els quals han derivat en la creació de 42 spin offs (empreses derivades), que al seu torn han aconseguit cofinançament addicional, a través d’altres convocatòries competitives o inversors privats, per valor de més de 100 milions d’euros.