Si portes algun d'aquests cognoms típics de Catalunya, tens ascendència francesa
El cognom parla de la història i de l'origen de cada família i alguns venen de països veïns com França
Els cognoms parlen del nostre llinatge familiar i parlen de tota una història que ha forjat en certa manera la nostra identitat. A Catalunya hi ha cognoms típics que es creu que la procedència podria venir directament del nostre país veí. Sí, parlem de França.
Per tant, si tens alguns dels següents cognoms, és possible que els orígens dels teus avantpassats s'hagin entrellaçat amb França. Pot ser que et resulti curiós i de vegades fins i tot impossible, però així ho ha confirmat un grup de científics de l'Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF). A través d'un estudi i la comparació de cromosomes dels participants van poder confirmar la descendència d'11 cognoms.
Cognoms molt típics a Catalunya, però amb origen francès
Més d'una desena de cognoms que tenen moltes persones a Catalunya formen part d'una descendència francesa. Una llista que deixarà més d'un sorprès.
- Bosch. Aquest cognom pertany a 41 llinatges diferents (grup d'homes descendents d'un avantpassat comú). Es van identificar immigrants francesos occitans del 1637 amb aquest cognom.
- Cabot. Trobem Cabots al Rosselló, a Mallorca, a l'Alta Ribagorça, el Solsonès i el Maresme. És freqüent a França i a Boston.
- Cardona. Aquest cognom, tan freqüent a Catalunya, Eivissa i Menorca, el portaven immigrants francesos (occitans) a Barcelona el 1637.
- Guasch. Hi ha exemples d'immigrants francesos del 1637.
- Llach. Típic de la Garrotxa, Pla de l'Estany, Gironès i Perpinyà.
- Mas. Era freqüent a la Barcelona del 1389 i als immigrants francesos de principis del s. XVII.
- Ros. Típic cognom entre immigrants francesos a la Barcelona de principis del segle XVII.
- Sabater. També ho portaven immigrants francesos a la Barcelona de principis del segle XVII.
- Sala. Aquest cognom típic català és freqüent a la Llombardia i al nord d'Itàlia, però Salle abunda a França.
- Soler. A València és tan abundant com a Catalunya, encara que pràcticament només es trobi la forma.
- Vidal. També el van portar molts immigrants francesos a la Barcelona de principis del segle XVII.
Molt més que un cognom
Tenir un cognom no és només acompanyar el teu nom amb una altra paraula que permet identificar-te. Un cognom parla d'una família, dels seus avantpassats i d'un lloc al mapa que l'ha bressolat durant segles. Més enllà dels que més sonen a Catalunya, la veritat és que al conjunt d'Espanya també n'hi ha alguns de molt típics.
García n'és un. El seu origen és una cosa misteriosa, encara que la majoria dels estudis coincideixen que prové del terme basc “gartzia”, que significa “os” o “jove”. És probable que coneguis algú amb aquest cognom, per la qual cosa ja li pots dir que el seu llinatge ve de molt lluny.
Més notícies: