Una dona pensativa amb el dit a la barbeta, acompanyada d'un cercle que mostra una mà escrivint en un quadern i tres bombolles de diàleg amb signes d'interrogació.
ACTUALITAT

El cognom català que està en perill d'extinció: només el tenen 34 persones

La fascinant història d'un cognom català que lluita per sobreviure amb només uns quants portadors a tot Espanya

Actualment, hi ha milers de cognoms catalans que amb el pas del temps corren el risc de desaparèixer. La globalització, els canvis socials i les dinàmiques familiars influeixen en la perpetuació dels cognoms, portant-ne molts cap a l'extinció.

En aquesta ocasió, volem parlar sobre un d'aquells cognoms rars que probablement mai no has sentit. El qual té una història fascinant i un significat profund que mereix ser conegut i preservat. Es tracta de Bat.

Una dona embarassada somriu mentre sosté el ventre. A l'esquerra, hi ha una imatge superposada dels peus d'un nadó sostingut per una mà, amb dues icones de bombolles de diàleg amb signes d'interrogació.

Significat i origen de Bat

El cognom Bat té un origen lingüístic interessant. Prové del català, on la paraula “bat” pot tenir diversos significats, entre ells “ratpenat”.

Aquest terme, en el seu context històric, pot haver estat utilitzat com un sobrenom o sobrenom. El qual s'hauria donat a una persona per alguna característica física, comportament o esdeveniment significatiu relacionat amb les ratapinyades.

En èpoques passades, era comú que els sobrenoms esdevinguessin cognoms, especialment en comunitats petites on la identificació personal necessitava ser més precisa.

El cognom Bat també podria estar relacionat amb l'ofici de teixidor, ja que en català “bat” es refereix a una part del teler. A l'edat mitjana, els cognoms sovint derivaven d'oficis i és possible que algun ancestre dels portadors actuals del cognom Bat fos un artesà destacat en aquest camp.

Dona pensativa en un carrer amb un cercle que mostra un ratpenat volant.

Distribució i presència actual

Segons els registres, el cognom Bat compta amb 28 persones que el porten com a primer cognom i només 6 com a segon cognom. Es troba principalment a les regions de Navarra i Barcelona.

Tot i la seva escassa presència en comparació amb altres cognoms més freqüents, la seva existència en aquestes regions indica una dispersió geogràfica i una resistència a l'oblit.

A Navarra és possible que la presència del cognom estigui vinculada a la història de migracions internes a Espanya. Mentre que a Barcelona, el cognom pot haver estat preservat a través de generacions.

Mapa d'Espanya mostrant la distribució del nom

La raresa del cognom Bat el converteix en un tema d'interès per als genealogistes i aquells interessats en la història dels cognoms. Cada cognom explica una història única, i el cognom Bat no n'és l'excepció.

La investigació sobre el seu origen pot revelar connexions fascinants amb esdeveniments històrics, migracions i canvis socials que han modelat les identitats dels qui el porten.

El fenomen de la desaparició de cognoms rars com Bat és una realitat a la nostra societat moderna. La globalització, la urbanització i les dinàmiques familiars canvien constantment i provoquen l'extinció de molts cognoms.

➡️ Actualitat

Més notícies: