Una dona amb expressió de sorpresa assenyala cap a un cercle vermell que conté lletres borroses, amb un fons urbà cap al tard.
ACTUALITAT

El cognom més comú de tot Espanya: tots hem conegut algú que el porta

Descobreix el cognom més comú a Espanya, el seu origen històric i algunes de les figures més destacades que el porten

A Espanya, hi ha cognoms que tots hem sentit alguna vegada. Ja sigui a l'escola, a la feina, o entre amics, sempre hem coincidit amb algú que porta un cognom molt comú i àmpliament difós.

Aquest cognom no només és el més popular al país, sinó que també reflecteix una rica herència cultural i una història que es remunta a segles enrere. Al costat d'altres cognoms populars com Fernández i González, aquest cognom es troba al cim de la llista dels més freqüents a la península Ibèrica.

Origen i significat del cognom García

El cognom García és sens dubte el cognom més comú a Espanya. El seu origen és una cosa misteriosa, encara que la majoria dels estudis coincideixen que prové del terme basc "gartzia", que significa "os" o "jove".

Aquesta interpretació suggereix que el cognom podria haver estat un sobrenom o nom descriptiu relacionat amb la joventut o la fortalesa d'un individu.

Una pintura mural antiga que mostra tres figures religioses amb halos, una sostenint una bandera amb una creu vermella, mentre que les altres dues porten vestimentes elaborades i objectes simbòlics.

Històricament, García ha estat un cognom patronímic, tot i que no segueix l'estructura típica d'altres cognoms patronímics espanyols que acaben en “ez”.

A l'edat mitjana, era comú que els noms personals s'utilitzessin per identificar els descendents d'una família, i García es va convertir en un d'aquells noms que va transcendir per convertir-se en un cognom.

Popularitat i distribució

Segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el cognom García és el més comú a Espanya, amb 1.449.474 de persones portant-lo com a primer cognom i 1.469.550 com a segon.

Aquesta aclaparadora presència el fa inconfusible i omnipresent en la societat espanyola. La distribució del cognom no només es limita a Espanya, sinó que també s'ha expandit a l'Amèrica Llatina, a causa de l'emigració i la colonització.

Mapa d'Espanya que mostra la distribució del cognom García per províncies, amb una llegenda de colors que indica el rang de persones amb aquest cognom a cada província. A la part superior esquerra, es mostra el nombre de persones amb el cognom García: 1,449,474 com a primer cognom, 1,469,550 com a segon cognom i 75,854 persones amb tots dos cognoms.

El cognom García ha estat portat per nombroses figures destacades a diversos camps, des de la literatura i l'art fins a l'esport i la política. Un exemple és l'escriptor Gabriel García Márquez, encara que és d'origen colombià, el seu cognom és un testimoni de l'herència espanyola que ha influït en moltes cultures hispanoparlants.

En l'àmbit esportiu, Sergio García, conegut golfista espanyol, ha guanyat reconeixement internacional per les seves habilitats i èxits al golf.

Un home gran amb cabell canós i bigoti, en una fotografia en blanc i negre, amb un fons desenfocat de text manuscrit.

El cognom García no és només el més comú a Espanya, sinó també un símbol de la rica i diversa història del país. Des de les seves arrels a l'antiga llengua basca fins a la seva expansió global, García encapsula l'evolució dels cognoms en la societat espanyola.

La seva presència entre figures prominents a tot el món subratlla la seva importància i el seu llegat cultural. Com a reflex de la identitat espanyola, García continua sent un nom que connecta generacions i perdura en el temps.

➡️ Actualitat

Més notícies: