muntatge d'un forn amb una foto del forn centenari de Pratdip que ha tancat les portes
ACTUALITAT

Tanca d'un dia per un altre un històric forn de pa després de gairebé 200 anys

El forn centenari de Pratdip abaixa la persiana després de no poder assumir els costos ni fer front a la competència industrialitzada

El forn de pa centenari de Pratdip ha tancat definitivament les portes i no seguirà elaborant pa després de 177 anys d'història. Això és degut a l'increment dels costos, que no es poden assumir, i la impossibilitat de fer front a la producció industrial de la competència. A més, el volum de vendes no és suficient per poder mantenir aquest històric establiment.

"El negoci no dona per més i no podem agafar ningú. Per continuar caldria canviar tota la maquinària, una inversió que no podem assumir", lamenta el responsable del negoci familiar. Jaume Escrivà és la cinquena i darrera generació que lidera el negoci familiar. Fins al 31 de desembre passat, Escrivà ha treballat al forn amb la seva mare.

La família Escrivà no es pot fer càrrec del negoci

Tot i disposar de l'obrador i un forn de llenya propi, el forn de pa centenari de Pratdip no ha pogut generar prou. Segons el forner, la pujada dels costos de producció i l'oferta més econòmica de la competència s'han incrementat els darrers anys. Aquests són els principals motius pels quals no han aconseguit les vendes necessàries per romandre oberts.

Escrivà assegura que li resulta impossible mantenir el negoci en solitari i que tampoc no ha aconseguit que ningú se'n faci càrrec. A banda, la maquinària que fan servir és molt antiga, més lenta i no permet grans produccions. Per això, no poden competir amb els preus baixos que ofereix un forn industrial, i canviar-la suposa una despesa que no pot assumir.

El negoci, que data de l'any 1846, era l'únic establiment on comprar pa en aquest petit municipi. Pratdip, situat a la província de Tarragona, té només 700 habitants. D'ara endavant, els clients del forn centenari de Pratdip hauran de comprar a una altra botiga, encarregant el pa amb anterioritat.

Jaume Escrivà al seu forn centenari a Pratdip que tanca les portes

Una situació que es repeteix

Aquest forn no és l'únic que ha passat per aquesta situació els darrers anys. De fet, segons la Federació Provincial de Forners de Tarragona, han passat de 150 agremiats a 75, en vuit anys.

El president de la dita entitat, Manel Fresquet, ha atribuït aquest succés a l'envelliment dels professionals, i la manca de relleu generacional. També ha fet referència a l'augment de costos i l'aparició de franquícies que ofereixen productes industrials.

Al mateix temps, des del Gremi de Forners de Tarragona han lamentat que "la professió està malament quant a forners artesans. Veiem que no hi ha continuïtat dels que es van jubilant. Estan creixent forns i altres amb cafeteria, però la majoria són franquícies, no forns artesans". Finalment, el vicepresident, Carlos Martínez, indica que aquest es tracta d'un ofici "sacrificat" i sense "massa avantatges laborals".

➡️ Actualitat

Més notícies: