Muntatge de fotos de primer pla d'un bebè feliç i al costat una mà escrivint noms
ACTUALITAT

Sorpresa en veure quins noms han estat els més posats a Catalunya l'any 2023

L'Institut d'Estadística de Catalunya revela dades sorprenents sobre els noms dels nascuts el 2023

Les dades provisionals de l'Institut d'Estadística de Catalunya han revelat xifres interessants sobre els naixements a la regió durant el 2023. En total, van néixer 54.182 nens, fet que suposa una disminució del 3,9% en comparació del 2022. Aquest descens continua la tendència observada en els darrers anys i reflecteix diversos factors, entre ells canvis en les decisions familiars i dinàmiques socioeconòmiques.

La taxa de fecunditat s'ha mantingut relativament baixa, amb una mitjana d'1,10 fills per dona. Aquesta xifra, encara que consistent amb la tendència europea, continua preocupant els demògrafs i planificadors socials a causa de les seves implicacions per al futur demogràfic i econòmic de Catalunya.

Gràfic de barres que mostra els noms més freqüents dels nounats a Catalunya el 2023. Els noms en ordre descendent de freqüència són: Martina, Jan, Júlia/Julia, Biel, Pol, Nil, Leo, Martí, Marc i Mia.

I és que una altra dada notable que ha revelat l'Institut d'Estadística de Catalunya és que el 34,6% dels naixements van ser de mares estrangeres.

Geogràficament, les àrees amb més naixements van ser el Gironès i el Pla de l'Urgell i la Segarra. D'altra banda, les comarques d'Alta Ribagorça i Terra Alta van registrar les xifres més baixes de naixements i van reflectir desafiaments en termes de despoblació i migració cap a altres àrees urbanes.

La sorpresa més destacada ve dels noms més populars el 2023. Per als nens, els noms més comuns van ser Jan, Biel, Pol, Nil i Leo. Leo, que va ser el nom més posat el 2022, ha baixat al cinquè lloc.

Segons revela aquest informe, Marc, un nom que tradicionalment ha estat molt popular, va caure fins a la setena posició, cosa que indica un canvi en les preferències dels pares catalans.

Grafic noms més llocs de nadons el 2022

Pel que fa a les nenes, el nom més triat va ser Martina, seguit per Júlia, Mia, Emma i Lucía. Aquests noms reflecteixen una combinació d'influències tradicionals i modernes, mantenint un equilibri entre el clàssic i el contemporani.

Aquests canvis en l'elecció de noms no sols reflecteixen tendències demogràfiques i socials, sinó que també ofereixen una visió de l'evolució cultural. La influència de les comunitats migrants, les modes globals i les tradicions locals es combinen per donar forma a les decisions que prenen els pares en nomenar els seus fills.

A mesura que es confirmin aquestes primeres dades, s'espera que les tendències a l'elecció de noms continuïn evolucionant. I és que aquest estudi reflecteix els canvis a la societat catalana i la rica diversitat de la seva població.

➡️ Actualitat

Més notícies: