Persona pensativa amb bombolles de diàleg i banderes d´Espanya i Catalunya.
ACTUALITAT

La curiosa paraula en espanyol que prové del català i no ho sabies

L'espanyol amaga entre els seus vocables algunes paraules que sorprenen els parlants que les descobreixen

Avui dia parlem com si el llenguatge hagués existit sempre. I la veritat és que d'una manera o altra els humans han trobat la manera de comunicar-se i expressar-se. Però del que no se n'és conscient avui dia és que totes les paraules que fem servir tenen un origen i un significat.

Hi ha significats que són més curiosos que d'altres, com per exemple el de la paraula borratxo. Tal com ha explicat el perfil de X @NikSamotracia, aquesta paraula prové del català. Es tracta d'una adaptació de morratxa, que en llengua catalana s'utilitza per donar nom a un recipient per beure normalment vi.

També se'l coneix com a porró i es tracta d'una mena d'ampolla amb una obertura fina i allargada que permet beure. La tècnica és fàcil: empunyar el braç cap amunt i deixar caure el líquid. El més complicat és empassar-se amb la boca oberta a la velocitat a què baixa el vi.

Una paraula que ve del català

D'aquesta manera, es podria dir que la paraula borratxo té tot el sentit del món si es relaciona amb aquest objecte. Les persones que bevien o beuen molt a porró poden acabar perjudicats per l'alcohol i estar en estat embriaguesa. De tant fer servir la morratxa, els que beuen d'ella acaben borratxos.

Sembla un joc de paraules, però és el resultat de trobar nom a tot allò que ens envolta. També és un exemple que el català troba en la seva cultura l'origen de molts mots que s'utilitzen actualment. Una llengua viva, en constant evolució i adaptació durant anys.

A partir d'ara, cada vegada que vegis una persona beure en un porró, podràs explicar-li la història que hi ha darrere seu. A més, hauràs d'advertir-lo per no acabar borratxo, ja que no cal prendre's al peu de la lletra qualsevol definició.

Dos porrons de vidre, un de transparent i un altre ambre, sobre una superfície amb una bandera catalana pintada.

No és la primera vegada que una paraula en català fa parlar molt

Catalunya és una terra d'acollida i és habitual trobar-se amb persones que no han nascut allí, però que hi viuen com si ho fossin. Al revés, també hi ha catalans que decideixen marxar fora. Per això moltes vegades tenen lloc xocs culturals que donen per fer, fins i tot, un vídeo a TikTok.

Precisament això és el que va fer ja fa unes setmanes una jove anomenada Judith. Ella mateixa explicava en un vídeo els canvis en el llenguatge que ha detectat en el mateix país, però en diferents comunitats autònomes. Un tradicional “apa” a Catalunya pot resultar totalment desconegut a Madrid.

➡️ Actualitat

Més notícies: