Un lampista treballa arreglant una canonada, i al cercle, bitllets de 50 euros
ACTUALITAT

La Seguretat Social té un missatge dur per als autònoms: afecta les seves pensions

La Seguretat Social fa una crida a aquests treballadors perquè augmentin la cotització com més aviat millor

La Seguretat Social ha llançat un advertiment important per als autònoms a Espanya. Les pensions de jubilació són significativament més baixes en comparació amb les dels treballadors assalariats.

Aquest problema afecta milions de professionals per compte propi. Després d'anys de feina es troben pensions que no superen els 1.000 euros al mes.

El principal motiu és perquè els autònoms tenen una cotització més baixa. A Espanya, aquests treballadors poden triar una cotització més gran, però la majoria opta per la mínima.

Un home s'emporta les mans al capdavant, al fons una oficina amb treballadors i al cercle, una cartera amb bitllets

Això és perquè les quotes a la Seguretat Social són altes i molts autònoms prefereixen pagar el mínim possible. Així aconsegueixen reduir les despeses mensuals. Tot i això, aquesta decisió té conseqüències a llarg termini.

En cotitzar per la base mínima, les aportacions a la Seguretat Social són menors, cosa que es tradueix en pensions més baixes. Segons dades de la Seguretat Social, la pensió mitjana d'un autònom és d'aproximadament 780 euros, mentre que un treballador assalariat ronda els 1.200 euros.

Possibles solucions per millorar les pensions dels autònoms

La Seguretat Social ofereix una sèrie de recomanacions pensant més a llarg termini. Sobretot perquè la nostra retirada no es vegi afectada.

1. Augmentar la base de cotització

Una de les solucions més directes és augmentar la base de cotització. Encara que això implicaria una despesa mensual més gran per als autònoms, també resultaria en pensions més altes en el futur. La Seguretat Social recomana que els autònoms revisin i ajustin la base de cotització periòdicament, especialment a mesura que els seus ingressos augmenten.

2. Cotització per ingressos reals

Una altra proposta que ha guanyat força és la cotització per ingressos reals. Això significaria que els autònoms cotitzarien en funció del que realment guanyen, en lloc de triar una base de cotització fixa. Aquesta mesura podria fer que les cotitzacions siguin més justes i adequades a la realitat econòmica de cada autònom.

Muntatge amb una parella d'uns 50 anys asseguts revisant documents amb cara seriosa i un cercle amb un senyal del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social

3. Plans de pensions privats

A més a més de les cotitzacions a la Seguretat Social, els autònoms poden considerar l'opció de contractar plans de pensions privats. Aquests plans permeten estalviar de manera addicional per a la jubilació i poden complementar la pensió pública. Tot i que suposen una despesa extra, poden ser una bona inversió a llarg termini.

4. Formació i assessorament

La manca d'informació i assessorament és un altre dels problemes que enfronten els autònoms. La Seguretat Social i altres institucions haurien d'oferir més recursos i formació perquè els autònoms entenguin millor com funcionen les cotitzacions i les pensions.

La situació de les pensions dels autònoms a Espanya és preocupant, però hi ha solucions que poden millorar-la. Augmentar la base de cotització, cotitzar per ingressos reals, considerar plans de pensions privats i rebre millor assessorament són algunes de les mesures que cal valorar.

La Seguretat Social té un missatge clar per als autònoms. És crucial planificar i prendre decisions informades sobre les cotitzacions per evitar sorpreses desagradables en el futur.

➡️ Pensions ➡️ Actualitat

Més notícies: