Muntatge amb l´exterior de l´Hostal de Pinós i un cercle amb l´interior del mateix restaurant amb diverses taules parades

ACTUALITAT

El restaurant més antic on pots menjar a Catalunya: 500 anys d'història

Aquest restaurant, que fa cinc segles que ofereix servei d'hostaleria, és considerat el més antic de Catalunya

Uns 500 anys d'història. Aquest és el recorregut hoteler que té el restaurant més antic de Catalunya. Es tracta de l'Hostal de Pinós, a la comarca del Solsonès, que aquest any celebra cinc segles d'activitat ininterrompuda al sector de la restauració.

L'Hostal de Pinós va ser fundat al segle XVI, més concretament l'any 1524, amb l'objectiu de costejar les despeses del santuari de Pinós. Es podria dir que guanya el títol de restaurant més antic del país, ja que els primers registres estan datats de finals del segle XVIII i principis del XIX.

L'Hostal de Pinós celebra 500 anys de servei

La data de naixement de l'Hostal Pinós, datada el 1524, sempre va ser una mica dubtosa, ja que es tracta d'una informació que es va anar transmetent de boca a orella. Ara, la revista Descobrir ha corroborat aquesta dada, després d'obstinar-se a trobar el contracte arrendatari original a l'Arxiu Diocesà de Solsona.

Al full de contracte "s'explica el pacte que hi ha entre l'administrador del santuari i la senyora, per crear l'hostal", exposa el periodista i divulgador Narcís Clotet en una entrevista a TV3.

En una de les pedres de la paret del santuari apareix enregistrat el segle XVII. Tot i això, es creu que els seus inicis com a lloc de "parada i fonda" es remunten un segle abans. Un altre dels esculpits que més destaquen, segons detalla al mateix reportatge de TV3 Mònica Sagués, hostalera de Pinós, és la frase "els hostals sense diners no donen res", amb què es convida tot aquell que passi per la porta del santuari a consumir per sufragar les despeses.

Ofereix els plats més típics de la cuina tradicional catalana

El 1836, any en què va tenir lloc el procés de desamortització de Juan Álvarez Mendizábal, l'ordre eclesiàstic va abandonar Pinós. Però aquest no va ser motiu per tancar el servei d'hostaleria que s'hi oferia. I, fins avui, aquest espai ha funcionat ininterrompudament.

Actualment, al capdavant del restaurant hi ha la Mònica i la seva mare, la Teresa. Des de fa 22 anys, mare i filla ofereixen als seus comensals una àmplia carta de plats tradicionals de la cuina catalana.

➡️ Actualitat

Més notícies: