Muntatge d'una noia tossint asseguda al sofà amb una manta, dos interrogants i una bandera de Catalunya

ACTUALITAT

Què és la tos ferina que han detectat a Catalunya i què cal fer per evitar-la?

La tos ferina és una malaltia contagiosa i preocupa els epidemiòlegs pel seu alt nivell de transmissió

El Govern ha confirmat la presència d'almenys tres brots de tos ferina a Cerdanyola del Vallès, a la comarca del Vallès Occidental. Amb un total de 18 casos declarats, tots dins l'àmbit familiar. Aquesta situació se suma a l'increment preocupant de casos d'aquesta malaltia respiratòria aguda bacteriana a tot Espanya.

Les dades recopilades per l'Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat) revelen un creixement exponencial dels casos de tos ferina. Catalunya ja ha registrat 342 casos de tos ferina des de començament de l'any 2024, en comparació dels 530 casos de l'any anterior. Això representa un alarmant augment en només un mes i mig.

La tos ferina es caracteritza per un inici semblant a un quadre catarral. Es considera una malaltia endèmica en l'àmbit mundial amb brots epidèmics cada tres o cinc anys. Segons fonts de Salut, encara que s'han declarat tres brots a Cerdanyola del Vallès al gener, hi ha altres casos encara "sota investigació".

La tos ferina és altament contagiosa

Els experts adverteixen que la tos ferina és altament contagiosa i que la majoria dels casos es presenten en entorns familiars i educatius. Davant de la presència de brots, s'implementen mesures de control. Aquests inclouen l'aïllament, el tractament del pacient, la quimioprofilaxi antibiòtica.

Així com la vacunació dels contactes que no estiguin al dia amb el calendari vacunal. La vacunació és fonamental en la prevenció de la tos ferina. Tot i que Fernando Moraga-Llop, portaveu de l'Associació Espanyola de Vacunologia, ha explicat a El Periódico que l'eficàcia de la vacuna actual és menor que l'anterior.

Així i tot, insta a continuar vacunant, destacant la importància d'un reforç amb 14 anys per reduir els brots a les escoles. Tot i aquests desafiaments, els experts ressalten que des de l'any 2015 a Catalunya no s'ha confirmat cap mort per tos ferina. Gràcies en part a la vacunació de les embarassades, que transfereix anticossos protectors als lactants a través de la llet materna.

Una crida al fet que la població es vacuni de la tos ferina

Per part seva, l'epidemiòleg Joan Caylà fa una crida a la població perquè mantingui altes cobertures vacunals. Comparant la situació actual amb l'augment del xarampió a Europa Oriental a causa de la disminució de la cobertura vacunal a països com Romania.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Les cobertures vacunals contra la tos ferina a Catalunya es mantenen a nivells molt alts, al voltant del 95%. Tot i això, les autoritats sanitàries insisteixen en la importància de mantenir-se al dia amb les dosis successives. Així mateix, amb l'edat per evitar la propagació d'aquesta malaltia altament contagiosa.