Quatre coses que ja no podreu fer amb les restriccions d'aigua a Catalunya
Si no hi ha canvi significatiu, Catalunya passarà al gener a situació d'emergència a causa de l'escassetat d'aigua
Catalunya es prepara per declarar l'emergència per manca d'aigua el gener de l'any vinent. Actualment, la regió s'està enfrontant a la sequera més intensa registrada des de fa dècades, segons va anunciar el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort .
Els embassaments de les conques internes, actualment per sota del 18%, han activat les alarmes. Això ha portat el Govern català a anticipar mesures dràstiques per fer front a la crítica escassetat de recursos hídrics a la regió.
Noves restriccions
Davant l'entrada en situació d'emergència per sequera, les mesures adoptades inclouen restriccions graduals en el consum d'aigua per habitant. Inicialment, es limitarà a 200 litres diaris, amb la possibilitat de reduir-se a 180 en una segona fase i a 160 en una tercera.
El conseller Mascort va detallar que, malgrat les restriccions, es permetrà el reg de l'arbrat públic a ciutats i pobles catalans. Argumentant que és essencial preservar aquests arbres com a refugis climàtics durant l'estiu.
Pel que fa a les instal·lacions esportives, es mantindrà la possibilitat d'utilitzar piscines públiques per a activitats esportives, però es tancaran les dutxes als vestidors. Mascort va argumentar que el tancament de les dutxes contribuirà significativament a reduir el consum d'aigua.
A nivell econòmic, les activitats que requereixin un ús intensiu d'aigua, així com l'ampliació de granges existents, podran continuar amb els tràmits per obtenir les llicències necessàries. Tot i això, en cas de declarar-se l'emergència per sequera, la posada en marxa d'aquestes activitats es posposarà.
Aquesta mesura afectarà totes les activitats que necessitin una concessió de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) o una autorització del Govern. Mascort ha subratllat que l'obertura d'aquestes activitats s'endarrerirà específicament si la regió està en estat d'emergència.
L'aigua en estat crític a Catalunya durant més de dos anys
La gestió de l'aigua a Catalunya ha estat un tema crític durant més de dos anys. Això ha provocat mesures com la pujada de la factura de l'aigua a Barcelona i la declaració de pre-emergència a més de 200 municipis.
Tot i això, la intensitat de la sequera ha portat el Govern a anticipar l'entrada a la fase d'emergència, destacant la necessitat de preservar al màxim els recursos hídrics disponibles.
Mascort va ressaltar que l'entrada en emergència, si bé impopular, és crucial per garantir la supervivència de Catalunya enmig d'una sequera sense precedents. Va agrair l'esforç de la ciutadania per reduir el consum d'aigua, però va emfatitzar que la situació és greu i requereix mesures extraordinàries.
La gestió d'expedients sancionadors també està en marxa, amb 30 casos oberts a municipis que han excedit els límits de consum establerts. Mascort va subratllar que el règim sancionador té un caràcter conscienciador i s'aplica en casos d'incompliment persistent per part dels municipis.
Més notícies: