Muntatge amb un nen aixecant la mà en una classe d'institut i un cercle amb unes mans fent servir un mòbil
ACTUALITAT

La primera mesura després del PISA: regular i fins i tot prohibir els mòbils a escoles

El Departament d'Eduació vol una regulació per al proper curs, mentre que el Consell Escolar de Catalunya demana prohibir-los a primària i regular-los a secundària

Sembla que el Departament d'Educació ha trobat el seu elefant perquè la gent oblidi ràpidament l'informe PISA: regular els telèfons mòbils i, qui sap, fins i tot prohibir-los. De moment, aquest dimarts 12 de desembre han aparegut dues informacions que s'entenen millor juntes. D'una banda, Educació ha confirmat que regularà els telèfons mòbils i que escoles i instituts ho han de tenir fet abans del curs vinent. De l'altra, el Consell Escolar de Catalunya demana directament prohibir-los a primària i restringir-los a secundària.

Segons ha confirmat la Generalitat de Catalunya, els centres públics de primària i secundària hauran de regular l'ús del telèfon mòbil a partir d'un "debat". Aquest s'iniciarà aquest mateix desembre als consells escolars.

A partir d'aquest procés, el Consell Escolar de cada centre elaborarà un document recomanant mesures. Seran els centres educatius els que iniciaran un altre “debat” perquè estigui ja vigent el proper curs. Posem totes les cometes del món perquè de debat a debat és la classe política la que deixa de prendre decisions, no sigui el cas, i ho trasllada als centres.

La voluntat és que cada centre en reguli l'ús respectant les directrius del Consell i d'acord amb les línies bàsiques d'Educació. Ara mateix la meitat dels centres educatius catalans ja tenen aquests deures fets i dos de cada deu tenen prohibit fer servir el telèfon a les seves escoles. De moment, la Generalitat parla d'“educar” i no prohibir, però seran els Consells Escolars els que decideixin.

Muntatge amb diversos nens i nenes asseguts usant el mòbil i un senyal de prohibició
El Consell Escolar de Catalunya demana restringir lús del mòbil a secundària | Studioroman, Twemoji

El Consell Escolar de Catalunya s'avança

Aquest mateix dimarts, el Consell Escolar de Catalunya ha filtrat un informe que enviarà avui mateix al Departament d'Educació sobre l'ús dels mòbils. En ell es demana que es prohibeixin a l'educació primària, fins a sisè, i es restringeixin a secundària. "Al considerar els riscos per a la salut mental, es proposa un ús del mòbil més restringit a la secundària, perquè a aquesta edat costa més complir les normes", diu l'informe avançat per El País.

D'aquesta manera, es podria fer servir sense problema en la formació professional i les universitats, però no seria fins a primer de l'ESO -quan els nens tenen 12 anys- que deixaria d'estar prohibit.

El debat va més enllà. Alguns pares han demanat que es prohibeixi el telèfon mòbil als nens fins als 16 anys en qualsevol àmbit, mentre que altres clamen al cel i demanen llibertat per educar els seus fills. La Generalitat recull de moment el debat en un moment en què l'informe PISA els assenyala. Uns no volen ser malpensats, però sembla que parlar de l'ús i la regulació dels telèfons als centres educatius és una bona manera de despistar.