Muntatge del municipi de Sorpe, una aixeta amb un got d'aigua i una creu vermella a sobre

ACTUALITAT

Els 2 pobles catalans on han prohibit beure aigua de l'aixeta

L'aigua de l'aixeta d'aquests municipis s'ha sotmès a una anàlisi que ha determinat la presència de productes tòxics per a la salut

L'aigua és a moltes de les portades dels últims mesos. Sobretot, per la forta sequera que castiga el país. Ara, l'aigua és protagonista per una altra raó: han prohibit beure-la de l'aixeta a Sorpe i Peramea.

Aquests dos pobles de la comarca lleidatana del Pallars Sobirà s'enfronten a una prohibició de consum d'aigua. Tot això després de les anàlisis fetes a principis de gener. S'hi va confirmar la presència d'un component químic associat als productes de neteja.

Aigua de garrafes per als veïns

Això ha obligat els ajuntaments d'Alt Àneu i el Baix Pallars a proporcionar garrafes d'aigua als veïns. És una situació temporal i presa fins que es resolgui el problema amb l'aigua. Les autoritats locals han demanat una resposta ràpida per part de les autoritats competents per obtenir els resultats de les noves anàlisis d'aigua.

Només així es podria aixecar la restricció i tornar a beure aigua amb tranquil·litat. Cal destacar la tardança en anàlisi de l'aigua, ja que les mostres d'aigua es van recollir a mitjan gener. I no ha estat fins un mes després que se n'han donat a conèixer els resultats.

La qualitat de l'aigua de l'aixeta

L'aigua de l'aixeta a Espanya és segura per beure a la majoria del territori. Espanya disposa de sistemes de tractament d'aigua modern i estricte. Amb controls de qualitat que garanteixen que l'aigua compleixi els estàndards de salut establerts.

Els subministraments d'aigua a Espanya solen estar ben gestionats i tractats per eliminar contaminants i microorganismes nocius. A més, les autoritats locals i regionals solen fer anàlisis regulars per garantir la qualitat de l'aigua potable.

Tot i això, és possible que en algunes àrees remotes o rurals, la qualitat de l'aigua pugui variar. En aquests casos, es recomana consultar les autoritats locals per obtenir informació específica sobre la qualitat de l'aigua en aquesta àrea.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Més enllà d'aquests casos puntuals, la majoria de vegades és segur beure aigua a Espanya. Però sempre és prudent verificar la qualitat de l'aigua si es té algun dubte o sospita.