Torre de Cruïlles amb un emoji sorprès i un signe de pregunt

ACTUALITAT

El poble de Catalunya amb el nom més llarg de tots: ple d'història i misteris

El poble de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura va néixer amb la unió de tres petits municipis

A Catalunya hi ha el poble amb el nom més llarg registrat per l'Institut Cartogràfic. Es tracta de Cruïlles, Monells i Sant Sarduní de l'Heura, un poble que forma part de la comarca del Baix Empordà. El nom del poble està compost per 43 caràcters i encapçala aquesta classificació des de fa més de cinquanta anys.

Tal com indica el seu topònim, el poble es va constituir mitjançant la unió dels tres petits municipis, encara que els seus gairebé 1.200 habitants l'abrevien anomenant-lo únicament Cruïlles. La fusió dels tres antics pobles va tenir lloc el 1977, després d'anys de peticions per part dels veïns. Cadascun d'aquests tres pobles, que finalment s'han convertit en un, tenen una històrica rica i única.

Aquest poble encara conserva elements medievals que l'enriqueixen

El caràcter medieval defineix el poble, que encara conserva fragments de les muralles i de la Torre de l'Homenatge de l'antic Castell, que destaca a la plaça central. Separant les tres zones que antigament van ser els tres pobles independents, Cruïlles destaca per la seva església parroquial i carrers empedrats, mentre que Monells conté una plaça porxada i un pont medieval. Per la seva banda, Sant Sarduní de l'Heura està envoltat de boscos i camps que enllacen a la perfecció amb els altres municipis.

El poble de cruïlles

La cultura i la tradició són part del poble amb el topònim més llarg de tots. En són exemple la Fira Medieval de Monells, amb mercats, espectacles i exhibicions artesanals que transporten a èpoques passades. D'altra banda, els productes locals són exemples de la riquesa de la regió, destacant l'oli d'oliva, els formatges o els vins.

Altres pobles amb noms llargs a Catalunya

En el segon lloc d'aquest peculiar rànquing de pobles amb noms llargs hi ha El Pont de Vilorma i Rocafort, amb 30 caràcters. Aquest poble es troba al Bages, i és novament el resultat de la fusió de dos pobles. Aquest nou nom es va oficialitzar el 1982.

Finalment, empatats en el tercer lloc, hi ha Sant Esteve de Palautordera i Santa Maria de Palautordera. Aquests dos pobles tenen noms conformats per 27 caràcters cadascun.

➡️ Actualitat

Més notícies: