La coneguda empresa que tanca per sempre la seva fàbrica a Espanya després de 48 anys
Aquesta empresa va contractar milers de veïns de la zona durant dècades, però la situació econòmica obliga al tancament
Una coneguda empresa, molt vinculada amb la infància de milions d'espanyols, tanca les portes de la seva fàbrica a Espanya de manera definitiva. La fàbrica que hi havia al nostre país ha deixat de produir després de 48 anys en funcionament. Es tracta de la firma de joguines Playmobil, que estava assentada a la localitat alacantina d'Onil des de la dècada dels 70.
Aquesta zona, que és coneguda com la Vall del Joguet per la gran quantitat de companyies que va tenir, perd un altre referent de la indústria. En aquesta ocasió, el descens de la facturació, que va ser del 25% el darrer exercici, ha obligat a prendre aquesta mesura dràstica.
Playmobil ja va cessar la producció el setembre de l'any passat, encara que van mantenir l'activitat a la resta de departaments. Però durant els darrers mesos s'han repetit els expedients de regulació d'ocupació (ERO). El maig del 2023 n'hi va haver un que es va saldar amb la sortida de 26 treballadors i l'abril passat se'n va executar un altre que en va afectar 13.
Les instal·lacions que encara té Playmobil a Onil queden limitades per a la distribució logística per a Espanya i Portugal, a més de les àrees de vendes i màrqueting. L'alcalde del municipi, en declaracions a La Razón, assenyala que la companyia té intenció de seguir a Alacant donant feina a una vintena de persones.
Gairebé mig segle de Playmobil a Onil
Playmobil es va assentar a Onil de la mà d'una altra coneguda empresa de joguines que es dedicava a la fabricació de nines, Famosa. Va ser el 1974 quan van arribar a un acord amb la firma alemanya Geobra per produir aquests articles. Quan van aconseguir la llicència per a la península Ibèrica sorgiria Famobil i els populars clicks de Famobil el 1976.
El 1983, l'empresa alemanya va posar en marxa la filial Playmobil Ibérica, llançant-se a produir a Onil. Durant els darrers anys va anar experimentant una important pèrdua de facturació, que es va agreujar arran de la pandèmia. Era més que evident que hi havia un canvi en els hàbits de joc dels nens.
La indústria de les joguines en aquesta zona, que havia donat feina a milers de veïns durant dècades, ha quedat reduït a uns quants llocs de treball. Es mantenen mig centenar d'empreses auxiliars, publica El Mundo.
Els municipis de la Vall del Joguet, entre els quals també hi ha Ibi, Castalla i Tibi, es resisteixen a deixar de viure d'aquests articles. Es volen convertir en un atractiu turístic vinculat a la història de la joguina a Espanya. Per això compten amb el Museu de la Nina d'Onil i el Museu de la Joguina a Ibi.
Més notícies: