Muntatge restaurant difuminat amb cartell de 'Cerrado' i cercle amb església romànica de Sant Jaume de Frontanyà
ACTUALITAT

El petit poble català que ja no té bars ni restaurants: el motiu

Sant Jaume de Frontanyà es troba a la comarca del Berguedà i té un total de 32 habitants, sent el segon poble més petit de Catalunya

La despoblació als petits municipis és un tema que s'arrossega des de fa anys. La població s'envelleix i els més joves marxen a les ciutats o municipis més grans a la recerca d'oportunitats. Amb això, els negocis i serveis van tancant i, en alguns casos, sense deixar res al municipi.

Aquest és el cas de Sant Jaume de Frontanyà, situat a la comarca del Berguedà. El municipi va ser declarat bé d'interès cultural per la Generalitat de Catalunya l'any 2005, gràcies a la seva església romànica.

Amb tan sols 32 habitants, és el poble més petit de Catalunya o, si més no, ho era. Fins fa poc, tenia aquest títol que va passar a ser de Gisclareny, poble de la mateixa comarca.

Van perdre tots els establiments a l'inici de la pandèmia

Aquestes poblacions viuen, bàsicament, de la ramaderia, l'agricultura i, especialment, el turisme. Sant Jaume de Frontanyà va arribar a tenir un bar, un restaurant i una fonda, però amb l'arribada de la Covid l'any 2020 es van quedar sense res.

Ja sigui per la pèrdua dels establiments o del títol com el poble més petit de Catalunya, el turisme s'ha desplomat. En total, han perdut un 85% dels visitants.

A conseqüència, els perjudicats són els veïns, que veuen les poques oportunitats al poble esfumar-se. A més, s'han de desplaçar als municipis veïns per a qualsevol cosa i s'han quedat sense lloc de reunió social.

Església romànica de Sant Jaume de Frontanyà

A més, això també causa un problema amb els turistes, que no tenen un lloc on parar a fer un cafè o anar al lavabo. “Si un visitant ha de fer pipí no té cap lloc on anar. Ha de buscar un lloc amagat per fer-ho i tot queda brut”, explica l'alcalde, Manel Anselmo, en declaracions a Catalunya Ràdio.

És per això que des de l'Ajuntament volen rehabilitar l'antiga rectoria del poble per obrir un restaurant. Tot i això, no compten amb els diners suficients. Per aquest motiu, estan actualment en converses amb el bisbat de Solsona i la Diputació de Barcelona per impulsar el projecte.

➡️ Actualitat

Més notícies: