Dona embarassada sostenint el ventre amb una imatge d'un nadó dormint en un cercle vermell i un símbol de prohibició.
ACTUALITAT

El nom que no pots posar al teu fill a Espanya: el Registre Civil el rebutja

A Espanya existeix una llista de noms que són rebutjats pel Registre Civil i un d'ells crida especialment l'atenció

L'elecció del nom d'un fill és una decisió crucial i emocionant per als seus pares. Ja que aquest serà la carta de presentació del petit al món i l'acompanyarà durant tota la seva vida.

No obstant això, no tot val a l'hora d'escollir un nom. El Registre Civil espanyol té l'última paraula i s'assegura que els noms dels nadons compleixin una sèrie de requisits.

Encara que els pares tenen total llibertat per triar el nom dels seus fills, hi ha certs noms que no es permeten inscriure al Registre Civil espanyol. Es tracta d'una norma que està regulada per l'article 54 de la Llei de 8 de juny de 1957. I entre ells hi ha, per exemple, Judas.

Muntatge de fotos de roba de nadó i, al costat, una dona amb cara pensativa i una imatge amb diverses lletres de l'abecedari

Per què no es permet la inscripció del nom Judas a Espanya

Triar el nom d'un fill és una decisió carregada de significat. Per a molts, implica honrar un ésser estimat, ressaltar els seus valors o simplement buscar algun que sigui únic.

Tot i això, alguns noms porten una càrrega històrica tan pesada que el Registre Civil no permet utilitzar. Un exemple perfecte d'això és Judas.

Judas Iscariot, conegut com el traïdor a la narrativa bíblica, és una figura que ha deixat una marca indeleble en la cultura occidental. La seva traïció a Jesús per trenta monedes de plata l'ha convertit en un sinònim de deslleialtat i perfídia. I aquesta connotació negativa ha fet que el nom Judas sigui pràcticament tabú a moltes societats cristianes.

A Espanya, com a molts altres països, el Registre Civil té el poder de rebutjar certs noms per protegir els nens de possibles burles o situacions incòmodes en el futur.

Una dona embarassada amb les mans sobre el ventre, al costat d'una imatge circular d'un nadó badallant i un emoji amb ulls d'estrelles i un gran somriure.

L'article 54 de la Llei de 8 de juny de 1957, que regula el Registre Civil, estableix que no es poden inscriure noms perjudicials per a la persona. Aquesta normativa permet al Registre Civil intervenir si considera que el nom podria ser ofensiu o inadequat. Tot i això, aquesta llei ha estat actualitzada en diverses ocasions per poder adaptar-se als nous temps.

La controvèrsia al voltant del nom Judas reflecteix l'evolució de la nostra societat i com interpreta aquesta la seva història. Si bé és probable que el nom continuï sent polèmic, el seu ús i la seva percepció podrien canviar amb el temps. Com amb molts aspectes de la identitat i la cultura, la manera com abordem aquests temes està en constant evolució.

➡️ Actualitat

Més notícies: