Fotomuntatge d'una persona admirant la Sagrada Família a Barcelona i una rodona vermella amb un mosaic de la Verge
ACTUALITAT

El mosaic secret que és al centre de Barcelona i té una entrada oculta

Barcelona amaga un mosaic secret al centre de la ciutat que segur que mai t'havies parat a admirar

Barcelona és plena de sorpreses. No són pocs els secrets que la capital catalana amaga entre els seus carrers i que segur que no coneixes, malgrat estar familiaritzat amb la ciutat.

Alguns fins i tot estan datats en altres èpoques, demostrant la gran història que té Barcelona. Com és el cas del mosaic que es troba al centre, però que potser t'ha passat desapercebut.

El mosaic secret al centre de Barcelona

Barcelona amaga un mosaic secret al centre de la ciutat. I és que, malgrat que a molts els hagi passat desapercebut, al bell mig de Barcelona hi ha una peça amb molts anys d'història.

Es tracta d'un panell de la Mare de Déu de l'Ajuda, situat en una petita església al carrer de Sant Pere Més Baix, número 18, al barri de Ciutat Vella de Barcelona. El mosaic data de l'any 1800.

"Aquí hi ha, segons la tradició, la Mare de Déu de l'Ajuda que es venera en aquest santuari". Són les paraules inscrites en català en un plafó de rajoles de ceràmica a una paret lateral del santuari. La llegenda explica que la Mare de Déu se li va aparèixer a una pagesa carregada de llenya.

Una entrada oculta

Un dels motius pel qual et pot haver passat desapercebut aquest mosaic és perquè el santuari, que ja és petit i discret de per si, també compta amb una entrada oculta.

I és que es va tractar, al principi, d'un santuari caputxí, alçat fa uns 500 anys. Tot i que, durant la seva llarga història, no ha pogut patir més infortunis i canvis.

Foto del carrer Sant Pere Més Baix de Barcelona, amb l'església de la Mare de Déu de l'Ajuda

Fundat inicialment com una capella dins d'una fornícula, el 1546 va passar a ser un petit santuari de l'arxiconfraria de la Mare de Déu de l'Ajuda. Va ser, de fet, la primera residència dels monjos de l'ordre dels Germans Menors Caputxins a Barcelona.

Tot i això, durant la Setmana Tràgica el 1909, aquest refugi va acabar cremat. Encara que el mosaic va aconseguir salvar-se parcialment. També a la guerra civil el convent va ser saquejat i va haver de tornar a ser rehabilitat el 1998, coincidint amb l'any de la coronació canònica de la Mare de Déu de l'Ajuda.

Motiu pel qual actualment aquest santuari barceloní compta amb una entrada secreta. I és que, com la porta principal, la del carrer Sant Pere Més Baix sol romandre tancada, es pot entrar directament per la porta lateral del carrer la Volta de la Perdiu.

➡️ Actualitat

Més notícies: