Els millors calçots de Catalunya es venen a una petita localitat de la costa
Arribada l'època de calçotades, els múltiples productors del territori competeixen per ser el millor cultivador de calçots
L'època de calçotades va començar, com no podia ser d'una altra manera, amb la Gran Festa de la Calçotada a Valls, bressol del calçot. Una festivitat que durant un cap de setmana va acollir milers de persones, tan productors com fans dels calçots. A la seva 42a edició va tornar a comptar amb cites imprescindibles com el concurs de menjar calçots i el concurs de millor cultivador.
En aquest últim, els victoriosos van ser els productors d'Horta Blanch, situats al municipi costaner d'Altafulla, al Tarragonès. Fa molts anys ja van ser guanyadors d'aquest concurs que arribava a la seva 36a edició i feia temps que se'ls resistia. Per exemple, l'any passat van aconseguir la tercera posició.
Altafulla està situat a la zona del Baix Gaià, al nord de la comarca del Tarragonès, amb una població de més de 5.000 habitants.
En aquest concurs s'havien de presentar els calçots en feixos de 25 o 50 unitats i el jurat s'encarregava de valorar-los. Entre els criteris valorats hi havia l'olor, el gust i la mida, entre d'altres.
Gran Festa de la Calçotada de Valls
Amb 42 edicions a l'esquena, la Gran Festa de la Calçotada de Valls és una data ineludible per a qualsevol amant dels calçots. A més, per a molts és el tret de sortida a les calçotades.
Compta amb múltiples activitats i la col·laboració de la IGP Calçots de Valls. Una denominació d'origen en què formen part una cinquantena de productors que preveuen una producció de 19 milions malgrat els efectes de la sequera. En total, segons l'organització, l'assistència va ser d'entre 30.000 i 40.000 persones.
A banda del concurs que escull el millor cultivador de calçots del territori, també hi ha el de menjar calçots. Aquest és un concurs només apte per a valents que s'atreveixin a acceptar el repte de menjar tots els calçots que siguin capaços en tan sols 45 minuts. Aquest any, el guanyador va ser Toni Hernández, veí de Santa Perpètua de Mogoda, que es va cruspir 240 calçots, és a dir, 3 quilos i 60 grams en total.
Més notícies: