Oficines de l'Agència Tributària d'Espanya amb gent fent consultes i un primer pla d'un Home amb ulleres parlant
ACTUALITAT

Els funcionaris perdran la feina si no superen un examen, però hi ha una trampa

Els funcionaris públics d'Espanya seran sotmesos a una prova d'exercici on es jugaran el lloc de treball. El Gobierno, però, pactarà la prova amb els sindicats

El Gobierno espanyol ha anunciat una sèrie de reformes clau a l'Administració Pública. L'aprovació d'un decret de mesures urgents que aborda la Llei de Funció Pública és una exigència de la Unió Europea i, segons avança el diari ABC, una de les reformes consisteix en proves d'acompliment als funcionaris de l'Estat.

Brussel·les exigeix canvis al Gobierno per garantir l'eficiència i la qualitat dels serveis públics. És un requisit indispensable per accedir als fons europeus destinats al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

El decret s'anoimena "Reial decret llei pel qual s'aproven mesures urgents per a l'execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència en matèria de servei públic de justícia, funció pública, règim local i mecenatge". Aquest posa un èmfasi fort en l'avaluació anual de l'acompliment dels més de tres milions d'empleats públics a Espanya.

La "trampa" a les proves d'acompliment

El Gobierno ha decidit suavitzar la normativa i deixar en mans de la negociació col·lectiva els criteris específics d'avaluació . D'aquesta manera serà a partir del diàleg amb el sindicats que sortirà com seran els exàmens que es duran a terme.

Sestablirà un procediment anual on savaluarà la conducta professional i el rendiment dels empleats públics. L'objectiu és millorar la productivitat i la qualitat dels serveis públics.

L'avaluació de l'exercici es convertirà en un procés individualitzat, influint directament en aspectes crucials com el sou, els ascensos, els trasllats i els incentius salarials.

Els resultats avaluació també determinaran la percepció de retribucions complementàries variables, la progressió a la carrera professional i els criteris per a la provisió de llocs de treball.

Es destaca que aquesta avaluació serà obligatòria i el seu resultat influirà fins i tot en la "continuïtat al lloc de treball".

A més a més, s'establiran dos nous complements salarials. El primer serà el “complement de carrera”, que retribuirà la progressió en la trajectòria professional, i el segon el “complement per exercici”, vinculat a les avaluacions obligatòries durant la carrera professional.

Crítiques dels sindicats, de moment

Sindicats com ara UGT i CCOO critiquen l'avantprojecte de llei sobre ocupació pública. Assenyalen que obre la porta a remoure treballadors per avaluacions d'acompliment sense defensa administrativa.

Denuncien omissions en temes essencials. La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) també presenta crítiques i planeja al·legacions, considerant que el text no té concreció i garanties.

Per contra, l'Associació d'Inspectors d'Hisenda de l'Estat (IHE) aplaudeix l'extensió de l'avaluació de l'exercici, però adverteix sobre la implementació pràctica deixada a les mans del Govern. L'avantprojecte es sotmetrà a informació pública amb possibilitat de canvis abans de passar al tràmit parlamentari.

Aquest avantprojecte de llei se sotmetrà a un procés d'informació pública, durant el qual es podrien incorporar canvis abans de passar pel Consell de Ministres i iniciar el tràmit parlamentari.