Un estudi de la Universitat URV alerta dels aliments que no pots donar als teus fills
El consum augmenta el risc i hauries d'evitar cuinar-los per als teus fills si són petits
Un estudi liderat per investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili ( URV ) de Tarragona revela que l'alt consum d'aliments ultraprocessats a la infància està vinculat a problemes de salut cardiometabòlica.
Els aliments ultraprocessats van ser el focus de la investigació en més de 1.500 nens de 3 a 6 anys de diverses ciutats espanyoles. Aquests es caracteritzen pel seu alt contingut en greixos saturats, sucres, sal i additius, però baix en nutrients.
Els resultats van revelar que els nens amb més consum d'aquests aliments presentaven índexs més alts de massa corporal- També de circumferència de cintura, índex de massa greix i nivells de sucre a la sang. A més, van mostrar nivells més baixos de colesterol HDL, conegut com a "colesterol bo".
La investigadora principal, Nancy Babio, va assenyalar que aquestes troballes són preocupants i va destacar la necessitat de polítiques de salut pública dirigides a poblacions vulnerables, com ara els nens de mares amb menor educació o nivell socioeconòmic.
L'equip de recerca, liderat per Jordi Salas-Salvadó, ha posat èmfasi en la importància de prendre mesures preventives des de la infància per evitar problemes de salut en el futur. La investigació va comptar amb la col·laboració de Nadine Khoury, estudiant de doctorat, i María Ángeles Martínez, investigadora postdoctoral del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV.
Deu trucs d'una nutricionista per evitar l'obesitat infantil
Alba Donado és una coneguda dietista, que ha impartit tallers sobre nutrició i infància. La dietista-nutricionista, graduada per la Universitat de Valladolid, va trobar la seva passió per l'alimentació i la salut durant la seva adolescència. Aquesta experiència personal va influir en la seva decisió de dedicar-se a aquesta àrea i assistir les persones en la consecució de les metes nutricionals. Des de llavors, ha continuat la formació en diversos camps de la nutrició, buscant expandir els seus coneixements i habilitats.
Aquests són els 10 punts clau que dona Alba Donado per lluitar contra l'obesitat en nens:
Planificar i organitzar els menús setmanals per tal de garantir una alimentació equilibrada.
Aplicar el mètode del plat on la meitat ha de ser de verdures, una quarta part de cereals integrals i l'altra de proteïnes variades.
Consumir fins a cinc peces de fruita o verdura al dia, distribuint-les als àpats principals.
Optar per alternatives saludables per esmorzar, com torrades integrals amb ingredients nutritius en lloc de cereals ensucrats.
Evitar els aliments ultraprocessats i l'excés de sucres, prioritzant lactis sense sucre, fruita seca i fruita fresca.
Presentar els aliments de forma atractiva per als nens, afavorint-ne l'acceptació.
Promoure l'activitat física regular i limitar el temps davant de les pantalles per prevenir el sobrepès infantil.
Fomentar el consum d'aigua, adaptant la quantitat a la set de cada nen.
Establir horaris regulars per als àpats i evitar el picar entre hores.
Ensenyar hàbits alimentaris saludables des de la infància per prevenir problemes d'obesitat en el futur.
Més notícies: