Muntatge de fotos de bandera d´Espanya i Catalunya amb noia pensativa
ACTUALITAT

La curiosa paraula catalana que ningú no entén a la resta d'Espanya

Descobreix com li diuen a una popular beguda a diferents parts de Catalunya i altres regions d'Espanya

La llengua catalana destaca per la seva riquesa cultural i la seva diversitat dialectal que caracteritza les diferents regions. Cada regió catalanoparlant té les seves pròpies peculiaritats lingüístiques i expressions autòctones que enriqueixen el llenguatge quotidià dels habitants.

Avui explorem una d'aquestes expressions singulars. Aquest terme, encara que és desconegut per a molts fora de certes àrees d'Espanya, fa referència a un producte que utilitzem diàriament per a la nostra higiene personal.

El curiós origen de xampú i la seva popularitat a Tarragona

Aquesta paraula comunament s'associa a un producte per a la higiene capil·lar. No obstant això, a la província de Tarragona també fa referència a una cervesa amb llimona. Encara que sembla derivar del producte utilitzat per als cabells, el seu significat en aquest context és completament diferent.

Muntatge d'un fons de cervesa amb escuma i una rodona amb tres gots de cervesa

La paraula es relaciona més aviat amb l'escuma que genera la cervesa en ser servida, semblant a l'escuma que produeix el xampú en aplicar-lo, una associació enginyosa que ha arrelat a la cultura local.

A Tarragona, especialment, xampú és part del vocabulari quotidià. Els habitants d'aquesta ciutat no només la fan servir per referir-se a la beguda en qüestió, sinó que l'han incorporada com a expressió distintiva de la identitat cultural i lingüística. Aquesta singularitat s'estén també cap a Castelló (València), on la paraula ha trobat ressò i s'utilitza de manera semblant entre els parlants catalanoparlants.

Variants regionals i altres noms per a la mateixa barreja

Fora d'aquestes regions, l'expressió xampú per referir-se a una cervesa amb llimona és pràcticament desconeguda. A Barcelona se sol fer servir la paraula 'clara' per fer referència a aquesta beguda. En altres parts d'Espanya, com Madrid i Andalusia, se l'anomena 'clara con limón'. A Bilbao, per la seva banda, es coneix com a 'pika'.

Persones brindant amb ampolles de cervesa al capvespre amb una dona somrient i aixecant els polzes en primer pla.

Aquestes variacions regionals subratllen la diversitat lingüística d'Espanya i reflecteixen la riquesa cultural i la singularitat de cada comunitat autònoma en la forma de nomenar i gaudir d'aquesta beguda.

El fenomen del xampú és un exemple de com les expressions locals poden enriquir i diversificar el lèxic d'una llengua. Tot i que pugui resultar desconcertant per als que no estan familiaritzats amb aquesta expressió, per als catalans és una part integral del seu patrimoni lingüístic.

➡️ Actualitat

Més notícies: