Muntatge de fotos d'un nadó somrient i roba de nadó de fons
ACTUALITAT

El conegut nom espanyol que està perdent popularitat amb el pas dels anys

Descobreix un nom conegut tant a Catalunya com a la resta d'Espanya, el qual està associat amb la saviesa i l'estratègia

A l'univers dels noms n'hi ha alguns que, amb el pas del temps, semblen esvair-se en la memòria col·lectiva. Aquests noms, que alguna vegada van ressonar amb força a les sales de maternitat i als registres civils, ara lluiten per mantenir la seva presència a la llista de noms més populars.

Un d'aquests noms ha disminuït significativament la seva popularitat avui dia i és un exemple clar d'aquesta tendència. Encara que en el seu apogeu va ser un nom que va ressonar amb elegància i significat, actualment gairebé no s'esmenta en els registres de naixements.

Muntatge de fotos d'un nadó als braços i, al costat, una dona amb cara feliç

El significat i la història de Mònica

Aquest nom és Mònica, originari del llatí i carregat d'història, comporta un significat profund que va capturar la imaginació de moltes famílies.

A l'antiga Roma, era un nom associat amb la deessa de la saviesa i l'estratègia, una figura venerada per la intel·ligència i el coneixement. Mònica significa “la que dona consell” o “la sàvia”. Aquesta associació amb la saviesa i la guia reflecteix la figura de Santa Mònica, una santa cristiana venerada per la seva virtut i devoció.

Al llarg dels segles aquest nom ha evolucionat i s'ha adaptat a diverses cultures, mantenint sempre la seva essència de força i caràcter.

Encara que en el passat va ser triat sovint per pares que buscaven un nom amb arrels clàssiques, avui dia la seva presència als registres de naixement ha disminuït dràsticament.

Muntatge de fotos d'un nadó i, al costat, una persona feliç assenyalant-ho

El descens en la seva popularitat

Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), a Espanya, el nom Mònica compta amb 103.286 nenes inscrites, amb un pic notable en la popularitat en dècades passades.

A la cultura popular, el nom ha estat portat per figures destacades, com per exemple la cantant espanyola Mónica Naranjo, la veu potent de la qual i el seu estil únic l'han convertit en una icona musical. La seva presència als mitjans i el seu talent han contribuït a mantenir viva la rellevància d'aquest nom a la consciència pública.

Mapa d'Espanya que mostra la distribució del nom

Tot i això, en regions com Catalunya, el nom ha experimentat una caiguda dràstica en popularitat. A la dècada dels 90, es van inscriure 2.081 nenes amb aquest nom, però l'any 2010, el nombre havia disminuït considerablement a només 223 inscripcions.

Finalment, l'any 2020, el nom va patir un descens encara més pronunciat, amb tan sols 18 nenes registrades. Marcant un canvi significatiu en les preferències de noms a la regió.

El nom Mònica, amb la seva rica història i ressonància cultural, continua sent un nom que evoca elegància i tradició. Encara que la seva popularitat pot haver disminuït en certs llocs, el seu significat perdura com un recordatori de la bellesa i la profunditat que els noms poden aportar a les nostres vides.

➡️ Actualitat

Més notícies: