Fotomuntatge amb una parada del mercat de la Boqueria de Barcelona de fruites i una rodona vermella al capdavant amb una pera difuminada i tres interrogacions
ACTUALITAT

La coneguda fruita cultivada a Catalunya que podria desaparèixer molt aviat

La producció de pera s'ha vist atacada per un fong que podria fer que una província catalana deixi de comercialitzar-la

Girona, coneguda per la producció de peres d'alta qualitat, s'enfronta a una crisi que amenaça l'existència d'aquesta fruita. L'arribada del fong Stemphylium ha provocat estralls al cultiu de pera, deixant els agricultors en una situació precària. I, alhora, posant en risc una tradició de pera que es remunta dècades enrere.

Segons Xavier Bosch, gerent de Blaufruit, el futur de la pera a Girona és ombrívol. "En uns quants anys es deixarà de fer pera", va expressar Bosch, reflectint la gravetat de la situació. La propagació del fong Stemphylium s'ha aguditzat per les condicions humides del terra.

La pera corre el risc de desaparèixer a Catalunya

Pel que ha portat a una pèrdua significativa de collites. Concretament, l'empresa ha experimentat la destrucció d'una quarta part dels seus fruits l'any passat. Aquesta crisi ha portat alguns agricultors a abandonar la producció de peres i optar pel cultiu de pomes com a alternativa.

No obstant això, per a aquells que encara estan compromesos amb la producció de peres, la batalla contra els fongs és desafiant. Ja que no tenen eines efectives per combatre aquesta amenaça.

Davant d'aquest panorama, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Universitat de Girona treballen àrduament per trobar solucions. Col·laborant en la recerca de tècniques per controlar els fongs i desenvolupant mètodes per predir la seva aparició a les peres.

Girona podria perdre els cultius de pera

Tots aquests esforços busquen proporcionar als pagesos les eines necessàries per protegir els seus cultius i preservar la pera del territori. La producció de peres a les comarques gironines ha experimentat una dràstica disminució en l'última dècada, passant de prop de 12 000 tones a només 4000 tones.

Encara que el 95% de la producció de peres de Girona prové de Blaufruit, encara hi ha petits agricultors. Concretament a les zones d'Armentera i Bescanó, on continuen cultivant aquesta fruita i lluitant contra vent i marea per mantenir viva aquesta tradició.

En resum, la situació actual planteja un desafiament existencial per a la indústria de la pera a Girona. Tot i això, amb el compromís dels agricultors i el suport de la comunitat científica, hi ha esperança que es puguin trobar solucions. L'objectiu primordial és protegir aquest patrimoni agrícola i assegurar un futur per a les peres de Girona.

➡️ Actualitat

Més notícies: