Muntatge de fotos de la Biblioteca Pública Arús de Barcelona i, al costat, una dona amb cara sorpresa assenyalant un emoji de calendari
ACTUALITAT

Una coneguda biblioteca de Barcelona obre les seves sales secretes: només per un dia

La Nit dels Museus obrirà les portes dels espais culturals més originals de Barcelona tot just unes hores

La Biblioteca Arús de Barcelona ja ho té tot a punt per celebrar la Nit dels Museus demà, 18 de maig. I ho farà obrint al públic algunes de les sales secretes que despertaran la curiositat dels seus visitants. Entre els més de 80 espais que obriran les portes, la Biblioteca Arús destaca per la seva història i la seva rica col·lecció.

Fundada a finals del segle XIX per Rossend Arús, va ser concebuda com a centre d'instrucció i educació per a la classe treballadora. Amb un fons inicial de 24.000 volums, la seva missió continua sent oferir accés públic i està especialitzada en moviments socials contemporanis.

La Biblioteca Arús i les seves col·leccions més destacades

La biblioteca compta amb una àmplia varietat de materials que aborden temes com religió, maçoneria, ciències socials, idiomes, biologia, botànica i música. A més, acull la col·lecció privada més gran de Sherlock Holmes a Espanya. Amb més de 12.000 peces, incloent-hi llibres, còmics, pòsters, i altres objectes relacionats amb el famós detectiu.

Durant la Nit dels Museus, els visitants podran explorar l'exposició Tres barcelonins del segle XIX: Clavé, Pi i Maragall i Balaguer. Aquesta mostra aprofundeix la vida i el llegat de Josep Anselm Clavé, Francesc Pi i Margall i Víctor Balaguer.

L'exposició es complementa amb un vídeo sobre la història de la biblioteca. Aquesta nit especial, s'obriran al públic algunes de les sales més amagades de la Biblioteca Arús, permetent als visitants descobrir racons normalment reservats per a acadèmics i professionals. No cal reserva prèvia, encara que l'accés serà limitat per garantir la capacitat màxima de l'espai.

Muntatge de dues fotos, una de l'interior i l'altra de l'exterior, de la Biblioteca Pública Arús de Barcelona

L'estàtua de la llibertat, a Barcelona

Un detall curiós de la Biblioteca Arús és que acull una rèplica de l'Estàtua de la Llibertat, encarregada a l'escultor Odoardo Luis Razzauti. Aquesta estàtua de dos metres té la inscripció Animas Libertas en el llibre que sosté. Simbolitzant així la llibertat de pensament promoguda per Arús i la Lògia maçònica.

Així doncs, la Nit dels Museus és una ocasió perfecta per submergir-se a la rica història cultural de Barcelona. La Biblioteca Arús no només ofereix una finestra al passat amb les col·leccions i exposicions, sinó que també reflecteix l'esperit d'innovació i educació que caracteritza la ciutat. Aprofitar aquesta oportunitat per explorar els seus secrets és una experiència que cap amant de la cultura no s'hauria de perdre.

➡️ Actualitat

Més notícies: