Muntatge amb Cristine Lagarde, presidenta del BCE i un bloc de vivendes

ACTUALITAT

Gerro d'aigua freda per als hipotecats a tipus variable a Catalunya

El Banc Central Europeu (BCE) manté congelats els tipus d'interès i no revela quan els començarà a baixar

El Banc Central Europeu (BCE) mantindrà els tipus d'interès al 4,5%, almenys fins a la pròxima revisió. Així ho ha confirmat aquest dijous, 25 de gener, la presidenta del BCE, Cristine Lagarde, que encara no s'ha atrevit a donar una data per a la seva possible baixada. Es tracta de la tercera vegada que l'organisme financer no mou fitxa i manté els tipus d'interès en el nivell més alt en dècades.

No es tracta d'una decisió sorprenent, ja que gran part dels analistes i inversors donaven per fet que els tipus d'interès s'havien de mantenir. Sí que és cert que hi havia certa esperança que la presidenta del BCE deixi anar alguna pista sobre una futura baixada.

Una possibilitat que els mercats esperen per a aquest 2024, i que ja influeix, per exemple, a l'Euríbor. Recordem que els canvis amb l'Euríbor afecten de manera directa les hipoteques tipus variables, per la qual cosa molts esperen com a aigua del maig aquesta futura baixada. De moment, caldrà seguir esperant perquè sigui una realitat.

L'eterna espera per veure el BCE baixar els tipus d'interès

En economia, qualsevol paraula o gest compte, i quan es tracta de la presidenta del BCE, més. Potser per això Cristine Lagarde no ha volgut, ara com ara, detallar què farà més endavant i, sobretot, quan prendrà una decisió. L'última vegada que van apujar els tipus, el setembre del 2023, ja va avisar que no hi hauria canvis mentre la inflació no estigui totalment controlada.

Evolució dels tipus d'interès del Banc Central Europeu (BCE)

MESTIPS D'INTERÈS
DESEMBRE 20222,5%
FEBRER 20233%
MARÇ 20233,5%
MAIG 20233,75%
JUNY 20234%
JULIOL 20234,25%
SETEMBRE 20234,5%
OCTUBRE 20234,5%
DESEMBRE 20234,5%
ACTUALITAT4,5%

"Si els mantenim durant un període prou llarg[els tipus d'interès], contribuiran de manera substancial a aquest objectiu", va assegurar. En aquest sentit, l'únic que se sap és que aquesta futura baixada podria arribar a l'estiu.

Una possibilitat per a la qual es tindrà molt en compte l'evolució de l'economia i la inflació. Ara com ara, l'economia s'està refredant molt, però el BCE no es vol confiar i precipitar les seves decisions. De fet, l'excés d'expectatives podria jugar-hi en contra, perquè "no ajuda la nostra lluita contra la inflació", ha advertit avui Lagarde.

➡️ Actualitat

Més notícies: