L'aigua de la dutxa s'haurà de fer servir per al vàter a les noves cases de Barcelona
Aquesta ordenança, que pretenen aprovar el 2024, afectarà noves construccions i grans rehabilitacions de 8 o més habitatges
La situació de sequera que viu Catalunya està forçant a prendre mesures desesperades per estalviar tota l'aigua possible. Amb la declaració de la fase d'emergència ben a prop, algunes de les propostes arriben a ser, de vegades, sorprenents.
En aquest cas, l'Ajuntament de Barcelona treballa en una ordenança d'aigües grises que pretenen aprovar aquest 2024. Amb aquesta s'obligarà a instal·lar un dipòsit que serveixi per aprofitar l'aigua de la dutxa per al vàter.
Aquesta mesura afectarà les noves construccions o les grans rehabilitacions en edificis amb mínim 8 o 10 habitatges. Això és degut al fet que és una infraestructura que requereix manteniment i, en casos de pocs habitatges, no sortiria a compte. El sistema funciona amb una depuradora que recull l'aigua de les dutxes i, un cop netes, les bombeja cap a les cisternes de l'edifici.
Sant Cugat del Vallès, exemple a seguir
Tot i això, encara que sembli surrealista o nova la mesura, no ho és. Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) ja va aprovar aquesta mesura fa més de vint anys. Aproximadament 400 habitatges del municipi ja compten amb aquest sistema que ha permès rebaixar considerablement els litres d'aigua consumits per habitant al dia.
Reg de zones verdes amb aigua freàtica
No obstant això, aquesta no és l'única mesura que pretenen impulsar des del consistori de la capital catalana per fer front a la sequera. L'Ajuntament ha demanat l'aval de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per poder regar amb aigua freàtica. Tot i que, segons el pla de sequera està prohibit, creuen que és una bona mesura perquè es tracta d'aigua no potable.
En cas de donar-se el vistiplau, l'Ajuntament desplegaria 250 treballadors en tres torns per regar manualment, cosa que ja està negociant amb els sindicats de Parcs i Jardins. La justificació és, principalment, per motius de seguretat, per evitar caigudes d'arbres per culpa de l'estrès hídric, i mantenir els espais verds.
Alhora, l'ajuntament ja té pressupostades dues inversions relacionades amb el tema. Una per ampliar la xarxa d'aigua freàtica (14,4 milions d'euros) i l'altra per millorar les infraestructures de reg a parcs i jardins de la ciutat (12,2 milions d'euros).
Més notícies: