Muntatge amb un noi netejant el carrer amb mànega i camions cisterna d'aigua de Barcelona
ACTUALITAT

Què és l'aigua freàtica, amb què es regarà a partir d'ara a Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona vol fer front així a la situació de crisi per sequera que estem vivint actualment

L'Ajuntament de Barcelona es troba en ple procés de preparació per fer front a possibles emergències per sequera. Per això es contempla l'opció d'utilitzar aigua freàtica per al reg d'espais verds a la ciutat.

Dues dones del servei de neteja de Barcelona al costat del camió cisterna amb una mànega

Actualment, les restriccions per sequera prohibeixen utilitzar aquest tipus d'aigua en fases d'emergència. Tot i això, la confiança recau en el suport de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). En sentit, destaquen que l'aigua freàtica de Barcelona no és potable ni apta per al consum humà.

Què és l'aigua freàtica?

Es refereix a l'aigua que es troba a terra per sota de la superfície de la Terra. És a la zona saturada, on tots els espais porosos i les esquerdes de la roca són plens d'aigua.

Aquesta aigua es troba a nivell freàtic, que és la superfície superior de l'aqüífer. La capa de roca o sediment permeable que pot emmagatzemar i transmetre aigua subterrània.

L'aigua freàtica prové de la infiltració de la pluja i altres fonts d'aigua a terra. La recàrrega de l'aqüífer passa quan l'aigua es filtra a través del terra i arriba al nivell freàtic. L'extracció d'aigua freàtica és realitzada comunament mitjançant pous d'aigua, i s'utilitza per proveir sistemes de subministrament d'aigua potable, irrigació agrícola i altres usos.

El 80% de les àrees verdes de la ciutat es reguen amb aigua potable

Actualment, el 80% de les àrees verdes de la ciutat es reguen amb aigua potable. Només el 20% utilitza aigua freàtica en nivells de reg de supervivència d'acord amb la fase actual de sequera.

El consistori barceloní està en negociacions amb els sindicats de Parcs i Jardins per triplicar els torns i desplegar 250 treballadors. L'objectiu és que facin el reg manualment en cas d'entrar en una fase d'emergència.

Servei de neteja de Barcelona netejant els carrers amb una mànega

Finalment, reconeixen que serà difícil assolir el 100% de cobertura tècnica a tots els espais. La mesura vol mitigar l'impacte ambiental i promoure l'ús sostenible dels recursos hídrics en situacions de sequera.

Una crisi hídrica en tota regla

Aquesta iniciativa reflecteix la preocupació del govern local per la sostenibilitat i la responsabilitat en l'ús dels recursos naturals. Actualment, el país i també Barcelona viu una crisi hídrica en tota regla. Per això, es busca establir alternatives per reduir-ne l'empremta hídrica i adaptar-se a les condicions canviants del clima.

➡️ Actualitat

Més notícies: