Muntatge fotogràfic entre una imatge d'un pantà sec i una dona dutxant-se en un gimnàs
ACTUALITAT

Com afectaran al nostre dia a dia les restriccions per sequera a Catalunya

La portaveu de la Generalitat ha afirmat que "és gairebé impossible" evitar la declaració de l'estat d'emergència

La Generalitat de Catalunya confirma que és gairebé impossible evitar l'entrada en fase d'emergència per sequera aquest mes de gener. "Si no hi ha aportacions de pluja durant aquest mes de gener, i no dic de pluja, sinó de molta pluja, entrarem en estat d'emergència les setmanes vinents", ha sentenciat la portaveu del govern català, Patrícia Plaja.

Les conques internes catalanes se situen per sota del 17% i, actualment, totes estan en pitjor estat en comparació de fa un any. En cas de caure per sota del 16, comportaria anunciar la fase d'emergència per a tota l'àrea metropolitana de Barcelona.

Tres embassaments es troben per sota del 10%

La situació més dramàtica percentualment és per als embassaments tarragonins de Siurana i Riudecanyes, tots dos per sota del 4% de les seves capacitats. D'altra banda, Sau, el segon més gran amb una capacitat màxima de 165,26 hm³, amb prou feines en té una dotzena, cosa que significa menys del 8% de la seva capacitat.

A aquesta situació s'hi arriba després d'una trentena de mesos consecutius sense pluges regulars i amb el govern intentant ajornar el que és inevitable. Tot i els esforços de la ciutadania, que van reduir el consum d'aigua del mes de novembre passat en un 12% respecte al de l'any passat, no n'hi ha prou.

Què implica la declaració de fase d'emergència?

L'entrada en emergència reduirà el consum d'aigua a 200 litres al dia per habitant que, en un futur, podria decréixer a 180 i, tot seguit, a 160 litres per habitant. A banda, també es reduirà el consum d'aigua d'activitats econòmiques com la indústria i l'agricultura.

El mes de novembre passat, tan sols 11 dels 947 municipis catalans es trobaven en fase de normalitat, és a dir, sense cap mena de restricció per sequera. De la resta, 200 no complien el límit imposat en aquell moment. Segons la fase en què es trobés el municipi, el límit oscil·lava entre els 200 i els 250 litres al dia per habitant.

El conseller d'Acció Climàtica de la Generalitat, David Mascort, també ha parlat sobre altres mesures que es prendran com tancar les dutxes dels centres esportius. A més, també es posposaran les concessions d'ús intensiu d'aigua.

L'amenaça de les sancions voleteja per sobre dels municipis

A més, per a aquells municipis que no compleixin les restriccions corren el risc de rebre sancions. Fins avui s'han obert una trentena d'expedients que estan en fase d'al·legacions.

Mascort assegura que l'objectiu és conscienciar i que durant aquest any els ajuntaments s'han posat a treballar per reduir els consums. Tot i això, si els consums continuen sent excessius al cap d'uns mesos, hi haurà sancions.

➡️ Actualitat

Més notícies: