Com t'afectarà el canvi als lloguers a Catalunya si busques pis
La mesura diferenciarà entre els lloguers per part de grans o petits tenidors, sent més restrictiva amb els primers
La Generalitat anuncia que al mes de febrer entrarà en vigor a Catalunya la regulació del preu del lloguer. Així ho ha fet saber la consellera de Territori Ester Capella, que va tenir una reunió amb la ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez.
La mesura afectarà 140 municipis que el passat mes de juny van ser declarats com a “zones de mercat residencial tensat”. En aquests hi viuen un total de 6,2 milions de persones, un 80% dels catalans. Entre aquests hi ha les quatre capitals provincials juntament amb altres com l'Hospitalet de Llobregat, Reus, Terrassa, Valls o Tàrrega.
No obstant això, la nova normativa diferencia entre aquells lloguers que provinguin de grans o petits propietaris, la qual cosa cal tenir en compte com a nou inquilí. En el cas dels grans tenidors, la regulació serà més exigent.
Pisos de grans tenidors
Primer de tot, cal tenir en compte què és un gran propietari. Segons la llei espanyola, amb un mínim 10 immobles ja és considerat un gran propietari, però les comunitats autònomes poden baixar-lo als seus respectius territoris si ho desitgen. D'aquesta manera, el 2023, el departament de Territori va reduir aquest barem a Catalunya de 10 a 5.
Segons dades de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge, a Barcelona el 36% dels lloguers estaven en mans de grans propietaris. Així i tot, aquesta és una dada no actualitzada, ja que prenia com a referència els propietaris de 10 immobles o més. Per tant, la xifra actualment serà superior.
En aquests casos la nova norma és contundent, ja que el nou lloguer no podrà superar el preu del contracte anterior i tampoc el cost màxim segons l'índex de referència. Per tant, també els contractes actuals que estiguin per sobre d'aquest índex s'hauran de rebaixar per adequar-s'hi.
L'índex de referència és una eina que té en compte la ubicació, l'antiguitat i les característiques de l'immoble i, basant-se en aquestes, estableix una xifra del seu valor.
Pisos de petits propietaris
En el cas dels petits propietaris, l'únic límit l'establirà el contracte anterior. Els llogaters potencials tindran el dret de demanar els contractes anteriors i, per tant, assegurar-se que no superen la xifra que hi hagi.
Punts a tenir en compte
Un altre punt a tenir en compte és que els propietaris podran arribar a incrementar fins a un 10% el preu del lloguer respecte al contracte previ d'aquest. Això ho hauran de justificar quan es facin obres que millorin l'accessibilitat o redueixin el consum energètic, o si es fan contractes de més d'una dècada de durada. També està previst que el preu es pugui modificar en relació amb l'IPC, amb un 3% de límit màxim.
A més, els llogaters podran demanar pròrrogues del lloguer de fins a tres anys. A aquesta mesura el propietari només es podrà negar en cas de demostrar que necessita l'habitatge per a ús propi o familiar.
Lloguer de temporada, una bretxa per a la llei
Tot i això, un punt on sindicats han posat èmfasi en els últims mesos és en els lloguers de temporada. Aquests tenen una durada inferior a un any i, per això, la llei és més permissiva i els propietaris aprofiten per imposar preus més elevats. Per aquest motiu, a mitjans de desembre el Gobierno va activar un grup de treball per tractar aquesta problemàtica amb el sector i els sindicats.
Més notícies: