Muntatge del districte de Nou Barris a Barcelona i cercle amb una mà lliurant les claus d´un pis
ACTUALITAT

Els lloguers canviaran a gran part de Catalunya en tan sols setmanes

El Govern ha anunciat aquest dijous 11 de gener el desbloqueig per regular els lloguers a Catalunya

Catalunya viurà a partir del febrer l'entrada en vigor de mesures de contenció de lloguers. Així ho ha explicat avui la consellera de Territori, Ester Capella, després d'una reunió amb la ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez.

La Generalitat sosté que això posa fi a l'espera i al "bloqueig" per regular els lloguers. Per això, ho destaquen com "el gran acord". Els mesos anteriors, el Govern havia assenyalat que des de Madrid els havien limitat en permetre la regulació de lloguers només en alguns municipis.

Es permetrà la regulació de lloguers a Catalunya

Ara, després de set mesos des de l'entrada en vigor de la llei d'habitatge espanyol, els ajustaments tècnics necessaris estan a punt de resoldre's. D'aquesta manera, es permetrà la nova regulació de lloguers a Catalunya.

Això coincidirà amb la publicació del nou índex de preus de referència elaborat pel ministeri. Es determinarà el nou cost màxim d'un lloguer. Així com la declaració de les zones de mercat d'habitatges establertes al territori català.

Cal assenyalar que Catalunya enfronta la implementació d'aquestes mesures noves enmig d'una emergència residencial creixent. Mentre que alguns desnonaments estan suspesos a causa de l'escut social implementat durant la pandèmia, el preu dels lloguers no ha deixat d'augmentar.

Un cost mitjà de 1.171 euros a Barcelona

Les darreres xifres disponibles indiquen que els nous contractes de lloguer a Barcelona tenen un cost mitjà de 1.171 euros. Això suposa gairebé 100 euros per sobre del salari mínim interprofessional.

A més de la regulació de lloguers, s'esperava que el Govern presentés els plans per al desplegament d'habitatges socials a Catalunya. Això no obstant, en aquest aspecte no s'ha proporcionat cap novetat. Les responsables d'habitatge van acordar continuar discutint aquest tema en el futur.

Barcelona, la ciutat més cara per llogar

Precisament aquesta setmana es va revelar que Barcelona és la ciutat espanyola amb el lloguer més car. Concretament, llogar un pis de 60 metres quadrats ja supera els 1.200 euros de mitjana, fet que suposa 137 euros més que l'any passat.

En termes anuals, el preu ha pujat un 17% a la ciutat comtal. Madrid segueix Barcelona amb un preu de poc més de 1.000 euros i amb una variació anual del 12%. Donostia-Sant Sebastià, Palma de Mallorca, Bilbao i Màlaga, són les següents.