Fotomuntatge de Carles Porta amb una xemeneia de fons
NOTÍCIES

L'advocat de Sansa reclama 12 milions a TV3, Carles Porta i les productores de 'Tor'

Fonts de la CCMA desmenteixen en declaracions a TVeo haver rebut cap demanda.

La docusèrie 'Tor' enfronta ara una denúncia que podria costar milions. La producció, basada en un cas que el periodista ha investigat durant tres dècades, va ser un fenomen a TV3 i la seva plataforma 3Cat, on acumula més de 5 milions de reproduccions. 'Tor' va provocar fins i tot un auge turístic a la regió, i posteriorment va arribar a atresplayer a través d'un acord amb Atresmedia.

Tot i això, l'advocat Ricardo Gómez d'Olarte, que representa legalment Josep Montané 'Sansa', figura clau en el cas i víctima l'assassinat del qual va desfermar la investigació, ha presentat una demanda civil contra les productores responsables de Tor - inclosa la pròpia de Carles Porta - i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). A la denúncia, l'advocat reclama una multa d'1,2 milions d'euros i una indemnització que podria arribar als 12 milions. Cal destacar que fonts de la CCMA han informat TVeo que no han rebut cap demanda.

Segons recull Crònica Global, mitjà on el mateix Ricardo Gómez d'Olarte col·labora, l'advocat acusa les productores d'utilitzar la seva imatge sense consentiment en un producte "amb ànim de lucre". A l'escrit de demanda, qualificat com a "dur" pel mitjà esmentat, Gómez d'Olarte argumenta que no és "un personatge públic" i que els fets narrats a Tor no són "d'actualitat".

Captura de Carles Porta a la promoció de TOR a TV3
L'advocat de Sansa reclama 12 milions a TV3, Carles Porta i les productores de 'Tor' | 3Cat

La polèmica sorgeix perquè, encara que Carles Porta assegura a la sèrie que l'advocat va rebutjar participar a l'enregistrament, la versió emesa a TV3 inclou les seves imatges preses d'una entrevista del 1997 concedida al periodista. Aquesta entrevista, realitzada en el context de la cobertura del cas per a la cadena autonòmica, va ser pactada i autoritzada al seu moment, però ara s'ha reutilitzat a la docusèrie.

L'advocat sosté que, després de l'anunci de la producció i la seva presentació com a "un dels protagonistes del producte", va enviar burofaxes a les productores i a la CCMA indicant que no havia acceptat participar ni donat permís per utilitzar "imatges informatives per a un producte 'crematístic'". Encara que en la versió emesa per atresplayer se'n va eliminar el testimoni, a les emissions de TV3 les imatges van ser mantingudes. Per Gómez de Olarte, això es considera una mostra de "dol i mala fe" per part de la cadena autonòmica.

La demanda inclou acusacions de vulneració de la privadesa i trencament de la normativa de protecció de dades. L'advocat cita l'èxit de la docusèrie com a agreujant, assenyalant que la publicitat associada amplifica l'ofensa. Recolza la reclamació al Reglament General de Protecció de Dades, que permet imposar sancions de fins al 4% de la facturació anual d'una empresa per infraccions greus, cosa que podria elevar la indemnització fins als 12 milions d'euros.

➡️ TV3 ➡️ Notícies

Més notícies: