Imatge de fons de diversos membres de Protecció Civil, juntament amb altres d'un dispositiu de mesura d'humitat amb elements radioactius
SUCCESSOS

Què és l'equip radioactiu que han robat a Catalunya i quins són els riscos

El Consell de Seguretat Nuclear adverteix que pot implicar un perill l'obertura o la destrucció de l'equip

Un equip radioactiu ha estat robat a Catalunya i les autoritats romanen en alerta davant dels possibles perills que pugui provocar aquest material. El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va ser l'encarregat de donar la veu d'alarma. Admeten que compta "amb risc en cas d'obertura", assenyalen.

L'objecte sostret és una maleta portadora de color taronja. Ha estat robat a la ciutat de Barcelona, tot i que en un moment s'havia dit que havia estat a La Llagosta. Presenta una obertura superior amb doble tancament de seguretat i les dimensions són de 80x50x50 centímetres.

Al seu interior hi ha un equip, també de color taronja, amb una nansa a la zona superior, una pantalla amb teclat numèric i un tub metàl·lic. Precisament en aquest darrer element és on es localitza una de les fonts radioactives.

Avisen que en aquesta maleta apareix una senyalització groga que detalla la perillositat del contingut, concretant que és material radioactiu. Per tant, sempre que es pot és millor evitar-ne la manipulació. Des de Protecció Civil han compartit també l'alerta.

Imatge d´un missatge a X de Protecció Civil de Catalunya alertant d´un equip robat

És perillós aquest equip radioactiu?

El Consell de Seguretat Nuclear explica mitjançant un comunicat que l'equip robat compta amb dues fonts radioactives. En concret, són de la categoria 4 en una escala d'1 a 5 determinada per l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA). En aquest cas, la menys perillosa és la 5, encara que això no implica que hi hagi lloc a la relaxació.

Assenyalen que resulta "improvable que sigui perillosa per a les persones", ja que la seva radioactivitat no implica riscos radiològics. Això sí, sempre que el material romangui tancat i íntegre.

Expliquen que les fonts radioactives que romanen dins de la maleta, encapsulades, sí que podrien presentar algun tipus de risc. Sobretot si es produeix l'obertura o destrucció de l'equip que deixin les fonts sense les seves proteccions.

Des de l'organisme nuclear fan una crida a tots els ciutadans. En cas que algú trobi aquest material ha d'evitar en tot moment la seva manipulació. El més convenient és posar-se en contacte amb les autoritats com més aviat millor per evitar mals majors.

➡️ Successos

Més notícies: