Muntatge amb un cotxe de la Policia Nacional amb els llums encesos i un cercle on apareix Rosario Porto, detinguda per presumpte assassinat de la seva filla Asunta

SUCCESSOS

Què va passar amb Rosario Porto i quines incògnites queden per resoldre sobre ‘El Cas Asunta’

La petita de 12 anys va ser assassinada pels seus pares el setembre de 2013, que van ser condemnats a 18 anys de presó

Tots recordaran el cas d'Asunta, un succés que va commocionar Galícia i tot Espanya el setembre del 2013. Una nena de 12 anys, adoptada per una parella d'espanyols, va ser trobada morta en una pista forestal a Teo (La Corunya).

I és que el que inicialment es va pensar que era una desaparició, va acabar convertint-se en un cas d'assassinat que involucrava els seus pares adoptius, Rosario Porto i Alfonso Basterra.

Assumpta havia estat adoptada per aquesta parella amb un any a la Xina. Tot i això, després de la seva mort, es va descobrir que la relació entre ells i la nena no era tan idíl·lica com aparentava.

El procés judicial va revelar que els pares havien estat administrant a la petita, dosis sistemàtiques de Lorazepam, un potent sedant que els va ajudar a posar fi a la seva vida.

El dia de la seva mort, Asunta va rebre una sobredosi de pastilles i després va ser traslladada pels seus pares al xalet de Rosario, on va ser asfixiada. El tribunal va concloure que aquest assassinat va ser el resultat d'un pla premeditat, que necessitava la participació o almenys el consentiment dels dos pares.

El cas Asunta torna a ocupar actualitat

Els fets es remunten al 21 de setembre del 2013. Aquell dia els pares adoptius d'Asunta, Rosario Porto i Alfonso Basterra, van denunciar la seva desaparició. En aquell moment, ja estaven separats, però es van unir a la recerca desesperada per trobar la seva filla.

La notícia de la desaparició de la nena de 12 anys va sacsejar tota Galícia i ràpidament va captar l'atenció nacional. Tot i això, tan sols un dia després d'aquesta denúncia, el seu cos va ser descobert per dues persones a les 1:15 de la matinada. Van trobar el cadàver en una pista forestal propera a un xalet propietat de Rosario Porto, al costat d'unes restes de corda.

La denúncia, inicialment vista com un acte de preocupació per part dels pares, esdevingué el punt de partida d'una investigació que revelaria un panorama familiar fosc. Els pares, lluny de ser els protectors que havien venut ser, es van convertir en els principals sospitosos de l'assassinat de la seva filla.

La investigació va revelar que Rosario i Alfonso havien estat adquirint Lorazepam, un medicament sedant, de manera sistemàtica des del juliol del 2013.

A més, es van reportar episodis previs de somnolència a la nena, que ella mateixa havia comentat als seus professors, indicant un patró d'administració de sedants.

El dia que va morir, després d'administrar-li una sobredosi de pastilles, Rosario i Alfonso van traslladar Asunta a un xalet propietat de Rosario, on la van asfixiar. Tot i això, el motiu darrere del crim continua sent un misteri, ja que cap dels pares va arribar a confessar les raons durant el judici.

El cas Asunta segueix ple de preguntes sense resoldre

Finalment, el tribunal va considerar que es tractava d'un assassinat premeditat i tots dos van ser condemnats a 18 anys de presó el 2015. Tot i això, després de la sentència les seves vides van prendre camins diferents.

Alfonso roman a la presó de Teixeiro, mentre que Rosario, que havia intentat suïcidar-se en diverses ocasions, va ser trobada penjada a la seva cel·la a la presó de Brieva el 2020.

El cas d'Asunta continua sent un interrogant quant al motiu darrere del crim, deixant la societat amb preguntes sense resposta sobre per què algú podria fer mal a la seva pròpia filla.

Ara, aquest divendres, Netflix estrena un documental sobre el cas, portant de tornada en l'actualitat aquesta tràgica història que va impactar tot un país.

Serà una oportunitat per reflexionar sobre els horrors que poden passar dins d'una llar aparentment normal i sobre la importància de protegir els nens, considerats com un dels sectors més vulnerables de la nostra societat.

➡️ Successos

Més notícies: