Moren els seus avis a Manresa i en menys d'un mes li destrossen la casa
Els delictes contra el patrimoni han registrat els seus pics més grans a Catalunya els anys 2018, 2019 i 2022
Encara que sigui llei de vida que els nets enterrin els seus avis, la pèrdua d'un ésser estimat sempre és dolorosa. Allò que deixen enrere, casa seva, pertinences, per minúscules que siguin, es tornen amulets per al record. És per això que qualsevol dany cap a ells és una de les pitjors coses per a un familiar de dol.
Això és el que li ha passat a una persona que va perdre els avis durant el Pont de la Puríssima. Tal com ha denunciat amb imatges a les seves xarxes socials, van entrar al domicili dels seus difunts avis a Manresa i ho van posar tot de cap per avall. Encara que la identitat del causant sigui encara desconeguda, no ha evitat que l'afectat net es despatxi a gust públicament i hagi interpel·lat les institucions a la recerca de respostes.
L'entrada en un domicili és considerat violació de domicili i, tal com recull el Codi Penal a l'article 202, es castiga amb penes de presó de sis mesos a dos anys. No obstant això, en cas de no poder considerar-se així perquè no hi ha gent vivint a la casa, els danys al patrimoni són igualment penats. L'article 263 castiga amb entre un i tres mesos de presó en cas de no excedir els 400 euros els danys causats i entre sis i vint-i-quatre mesos en cas d'excedir-los.
Per tant, el causant s'enfrontaria com a mínim a un mes de presó pels danys a la propietat i a sis més en cas de considerar-se violació de domicili.
Catalunya lidera els delictes de danys contra el patrimoni des de l'any 2019
Els delictes contra el patrimoni han tingut un repunt els darrers anys a Catalunya. Segons les dades del Ministeri de l'Interior, l'any 2022 Catalunya va ser el tercer any amb més delictes relacionats amb el patrimoni comptabilitzats des de l'any 2010. Concretament, un total de 400.321, que es queden darrere dels 409.295 del 2018 i els 425.113 del 2019.
D'aquesta manera, es posiciona com la comunitat autònoma on més delictes es registren d'aquesta tipologia des del 2010, seguida per Madrid.
No obstant això, quant a la tipologia concreta de danys contra el patrimoni, la història canvia lleugerament. Des del 2010 fins al 2018 la Comunitat de Madrid liderava aquest rànquing, fins que el 2019 Catalunya es va situar al capdavant fins ara. Tot i això, el pic més alt català va ser el 2010, amb 47.961 en comparació dels 39.074 de l'any 2022.
Més notícies: