Guardia Civil emportant-se detingut a un home al carrer
SUCCESSOS

Mor un jove de 21 anys amb més d'un quilo de droga a la panxa

La víctima va ser captat com a "correu humà" a Colòmbia per realitzar un port de cocaïna a Espanya

Un jove de 21 anys ha mort mentre s'encarregava de transportar 93 càpsules de cocaïna al seu estómac. El noi va ser abandonat en un centre de salut de Santo Domingo de la Calzada (La Rioja) després del trencament de dos dels 93 embolcalls que portava. Després, els sanitaris no van poder fer res per salvar-li la vida.

En aquell moment, la Guàrdia Civil va iniciar una investigació que permetés aclarir els fets. Ara, la Benemèrita ha detingut dues persones i n'ha investigat una tercera com a presumptes responsables dels fets. A aquestes tres persones se les acusa de delictes contra la salut pública per tràfic de drogues i pertinença a grup criminal.

El jove va ser captat a Colòmbia per fer un port d'estupefaents com a "correu humà". Els detinguts eren els encarregats de rebre l'enviament un cop arribés a Espanya. El paquet transportat per la víctima pesava un total de 1.200 grams de droga.

Dues càpsules van esclatar a l'interior del seu estómac

La investigació es va iniciar el 24 d'abril passat, després que la Guàrdia Civil rebés l'avís de la mort d'un jove que havia estat abandonat sense documentació en un centre de salut de la Rioja. Tal era la gravetat del pacient, que els metges no van poder fer res per salvar-li la vida. El noi va morir després que de l'esclat de dues càpsules de cocaïna que transportava, amb altres, a l'interior del seu estómac.

El cos va ser traslladat a l'Institut de Medicina Legal de la Rioja, a Logronyo, per a la realització de l'autòpsia. Els resultats van poder constatar que la víctima portava a l'interior un total de 93 càpsules de cocaïna de gran puresa. Amb aquesta quantitat es podrien haver elaborat un total de 13.069 dosis, valorades en 274.455 euros.

Durant la investigació, en l'anomenada operació "Eikel", els agents van aconseguir identificar les tres persones que van traslladar la víctima fins al centre hospitalari. A més, van resoldre que el jove va ser captat al seu país d'origen, Colòmbia, per treballar com a "mula o correu humà". Després de l'anàlisi de tota la informació es va poder determinar que el destí de la substància estupefaent era el País Basc.

Els dos detinguts i l'investigat es van desplaçar el 24 d'abril a l'aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas per recollir la víctima procedent de Colòmbia. Després de rebre'l, el van posar en un vehicle per continuar el viatge fins a Vitòria, on li extraurien les càpsules de droga per a la seva adulteració i distribució. Però, en una parada que van fer a Santurde per descansar, la víctima va començar a trobar-se indisposada de manera sobtada.

En aquell moment, els tres encarregats de rebre l'enviament, li van arrabassar tota la documentació i el van deixar anar al centre de salut de Santo Domingo de la Calzada. Allà, la víctima va morir a causa de la droga que portava a dins. Finalment, els agents van poder aturar els presumptes participants, els quals es van ocultar a Vitòria, el destí final del fallit enviament.