Muntatge amb la foto d'una granja il·legal de xais de fons i un pla mitjà d'un agent dels Mossos d'Esquadra d'esquena

Granja il·legal a Catalunya: 500 xais a punt per ser sacrificats a la Festa del Xai

Dos dels responsables, que han estat denunciats, anaven a vendre els animals per a aquesta tradicional festa musulmana

485 bens i 14 cabres malvivien en dues granges abandonades a Catalunya, concretament a l'Alt Penedès. Aquests gairebé 500 animals estaven a punt de ser venuts il·legalment per a la celebració de la Festa del Xai. Però els Mossos d'Esquadra, juntament amb els Agents Rurals de la Generalitat, han pogut desmantellar aquestes granges i denunciar els seus responsables abans que poguessin completar el negoci.

Els agents dels Mossos d'Esquadra van trobar dues granges il·legals amb aquest mig miler d'animals. Cap d'ells no estava degudament identificat amb el número de registre d'explotació. A més, tampoc no tenien cap documentació sanitària. Per si no n'hi hagués prou, a les granges hi havia diversos medicaments (que van ser decomissats) que se subministraven sense cap supervisió veterinària als xais i cabres.

Aquests gairebé 500 animals anaven a ser venuts i sacrificats per celebrar la Festa del Xai. Segons explica ElCaso, els responsables de les granges tenien previst preparar la compravenda dels bens i cabres a una associació del Baix Llobregat. Les dues persones que eren a les granges, que eren de nacionalitat marroquina, van ser denunciades per la Conselleria d'Acció Climàtica.

Des del 28 de juny i fins als 3 següents dies, els musulmans celebren la Festa de l'Anyell o Celebració del Sacrifici. En aquestes dates, la comunitat sacrifica (en línies generals) xais, en una festa que representa una de les celebracions més importants per a aquesta religió.

A Catalunya també se sacrifica una gran quantitat de xais i, per a aquesta celebració, augmenta la demanda d'aquests animals. Tot i que és habitual que siguin sacrificats seguint totes les normatives, no és el cas del negoci que tenien muntat a l'Alt Penedès els responsables d'aquestes granges il·legals. Dos, de nacionalitat marroquina, ara han estat denunciats.

L'operatiu es va fer entre els Mossos d'Esquadra (concretament la Unitat Regional de Medi Ambient), Agents Rurals de la Generalitat i també veterinaris del Departament d'Acció Climàtica. Els fets, segons van informar les autoritats, van succeir el 22 de juny passat, una setmana abans de l'inici de la Festa del Xai.