Cristina Bergua, desapareguda el 9 de març de 1997

Cristina Bergua, l'adolescent que va desaparèixer quan deixaria el seu xicot

26 anys després, res no se sap del parador de Cristina

El 9 de març del 1997, Cristina Bergua Vega, de 16 anys, va desaparèixer sense deixar rastre. Aquella tarda va ser la darrera vegada que els seus pares la van veure. Han passat 26 anys des de llavors. Des de llavors el 9M se celebra el Dia Nacional dels Desapareguts Sense Causa Aparent.

“Pitu, avui no surts?”, li va preguntar Luisa Vera a la seva filla. “Si la mama, però estic esperant que vosaltres sortiu per arreglar-me jo tranquil·lament”, va contestar Cristina. Joan i Lluïsa, els pares de la nena, no sabien amb qui havia quedat la seva filla.

Juan i Luisa van arribar del passeig, però Cristina no arribava. A les 22.00 hores, van començar a sonar les alarmes. “Cristina era molt responsable”, recorda la Luisa. La jove sempre avisava si s'endarreria, però aquell diumenge no ho va fer.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies dels SUCCESSOS més destacats de Catalunya al WhatsApp!

Juan Bergua es va personar a la comissària de la Guàrdia Civil, però no la van acceptar de forma oficial. I és que aleshores calia esperar 48 hores per posar una denúncia per desaparició.

La família de Cristina va començar la recerca de la noia. Joan i Lluïsa, amb Germán, el germà de Cristina, van sortir al carrer i van empaperar Cornellà amb la cara de Cristina. Van empaperar vuit quilòmetres: De Cornellà a Esplugues de Llobregat, fanal per fanal.

L'endemà els mitjans de comunicació ja s'havien fet ressò de la desaparició de Cristina. “Aquella mateixa nit el cas de Cristina Bergua ja va sortir al programa de Paco Lobatón”, explica Luisa.

El nuvi de Cristina, Javier Román, el principal sospitós

Tothom es va bolcar amb la desaparició de Cristina, menys Javier Román, el seu xicot, que era deu anys més gran que era.

Les amigues de Cristina van explicar als pares de la jove que Cristina els havia explicat que havia quedat amb Javi per trencar la seva relació.

“No era nuvi, nuvi. Sempre em va dir que no volia res realment amb aquell noi”, explica la Luisa. A més, Cristina sempre li va dir que no tenia cap mena de projecció de futur amb Javi.

Cristina Bergua, de 16 anys, desapareguda el març del 1997
Cristina volia deixar el seu xicot, deu anys més gran que ella | Redes sociales

“Mama, jo no vull un futur amb ell. Realment m'independitzaré sola i vindré a buscar tuppers a casa ja que em rentis la roba”, feia broma Cristina.

Aquell diumenge, la Cristina es va arreglar, va agafar dues-centes pessetes, el carnet d'identitat i va anar a casa de Javier Román.

Germán, el germà de Cristina, va anar a casa de Javier, a 500 metres de casa seva, a preguntar-li per la seva germana. “Va dir que l'havia portat a la carretera d'Esplugues a les nou del vespre. Que s'acomiadaren aquí. Que no en sabia més”, explicava Germán.

La família de Cristina assegura que el que va ser nuvi de la seva filla mai els va ajudar a buscar-lo. Javier Román, que era el principal sospitós de la investigació, va intentar desviar l'atenció.

Román va assegurar que la recerca de Cristina era “una ximpleria tot l'enrenou”. I va apuntar a una fugida voluntària. “Va sortir sense res, l'únic que es va endur va ser les claus i el carnet. Les claus, dic jo, per què les volia si no tornaria?”, explica Luisa Vega.

La Policia Nacional no va creure mai Javier Román. El van interrogar diverses vegades, però sempre va mantenir la mateixa versió. Mai van deixar d'investigar Román, però no van trobar pistes per incriminar-lo.

Sabent que es trobava al punt de mira de la policia, Javier Román, va marxar a Santo Domingo. La policia i els mitjans van descobrir que abans que la Cristina i el sospitós van sortir junts, una noia de 14 anys va explicar el que ella havia viscut amb ell.

Javier Román, exnòvio de Cristina Bergua, el 2018
Javier Román va ser detingut per tràfic de drogues | Atresmedia, La Sexta

La noia va assegurar que havia sortit amb Román i que el seu comiat no va ser gaire agradable. “Em va amenaçar que em faria la vida impossible”, relatava.

Les amigues de Cristina, a qui la jove li ho explicava tot, van assegurar que el jove s'hi referia amb expressions com “tu ets meva i fas el que jo et mani”. A més, segons l'entorn de la menor, Cristina havia aparegut amb morats a la cara que els feien sospitar que la seva parella la maltractava.

Després d'això, mesos després de la desaparició de Cristina, Javier Román va entrar a la presó per intentar traficar amb més de tres quilos i mig de cocaïna. Actualment, Javier Román té 52 anys i continua vivint a la casa on vivia quan mantenia una relació amb la Cristina.

Inter-SOS, un homenatge a Cristina

Juan Bergua, juntament amb el pare de Llum Valls, una adolescent que va aparèixer morta poc després que Cristina, van crear Inter-SOS.

Inter-SOS, creada el 1998, va ser la primera associació de desapareguts que hi va haver a Espanya. L'associació va treure els colors a les administracions públiques que van ser incapaços d'atendre el desemparament de les famílies dels desapareguts.

Cartell de desaparició de Cristina Bergua, desapareguda el març de 1997
Els pares de Cristina van empaperar Cornellà amb la cara | Redes sociales

Amb els anys, familiars d'altres persones desaparegudes van prendre el relleu de Bergua, que amb el naixement dels seus nets va decidir fer un pas enrere a l'organització.

Fa sis anys, la família Bergua Vega va sol·licitar que es declarés la seva filla Cristina com a morta. Tot i això, i després de la mala estona que van passar Joan i Lluïsa en signar la petició, no han abandonat la lluita per saber què li va passar a Cristina.