Habitatges del barri de Recimil a Ferrol
SUCCESSOS

El calvari que està patint un barri ple d'okupes: ‘És impossible viure així’

Els veïns del barri de Recimil (Ferrol) denuncien la situació que estan vivint

El barri de Recimil, a Ferrol (Galícia) s'ha anat transformant a poc a poc al parc d'habitatge públic més gran de Galícia, i un dels més grans d'Espanya. I és que el deteriorament d'aquesta singular zona gallega que devora partides milionàries no pot revertir la seva situació, ni evitar amb el principal problema del barri: l'okupació il·legal.

Aquesta zona compta amb un gran parc d'habitatge públic, on les rendes antigues oscil·len entre 3 i 100 euros. Aquestes rendes tan baixes han fet que moltes persones sense recursos s'hagin assentat al barri. Tot i això, el problema va venir al cap dels anys, quan moltes famílies van abandonar casa seva per marxar a llocs més tranquils i van deixar molts habitatges buits.

En total, dels 1.006 habitatges amb rendes baixes del barri de Recimil, unes 50 estan tapiades. D'altres ja estan ocupades. Isabel Riveiro, presidenta de l'Associació de Veïns del barri de Recimil, assegura que "els okupes s'assabenten abans que nosaltres que els pisos estan buits, rebenten la porta i entren. Es fan, fins i tot, amb blocs sencers. Hi ha carrers on ja hi ha més okupes que veïns".

Tot i això, els veïns són molt comprensius amb les situacions de necessitat de molts residents del barri, i demanen a l'Ajuntament de Ferrol que permeti instal·lar-se a la zona els que ho necessitin, però la seva única condició és que sàpiguen conviure.

Els veïns permissius amb qui ho necessita

Aquest és el cas d'una veïna d'aquest barri de Ferrol, Noèlia. En una entrevista a La Voz de Galícia, la noia assegurava que s'havia criat en aquelles cases barates, on encara hi vivien la seva mare i la seva tia. El 2010, a la noia no li va quedar més remei que ocupar un habitatge amb el seu fill petit, però el van desnonar. Des de llavors va estar sense habitatge, fins que el 2017 va tornar a ocupar un altre habitatge. "Em vaig veure en l'obligació de fer el mateix una altra vegada", comentava

Però aquesta vegada, els veïns de l'edifici on vivia el pare li van oferir l'oportunitat d'entrar en un habitatge del bloc. "Els veïns hi porten tota la vida i no volien que es fiqués ningú desconegut, perquè entren dia sí i dia també. Llavors, me la van oferir, em vaig animar i ho vaig fer, per necessitat", relatava Noèlia.

Tot i això, i després de tenir un contracte de llum i empadronar el seu fill en aquest habitatge, va tornar a ser desnonada. I és que per l'estat de l'immoble, li van comunicar que ningú no podia viure en aquella casa.

Habitatges de Recimil a Ferrol

L'incivisme, el problema més gran dels veïns de Recimil

Tot i això, i encara que hi hagi casos com el de Noèlia, els veïns de Recimil, es queixen de l'incivisme de molts ocupes. Els problemes derivats de la venda de drogues, les baralles i els sorolls fins a altes hores de la matinada són el focus de les queixes dels veïns.

Cada nit passa el mateix: música molt alta, cops i crits; criden a la policia, quan arriben els agents els okupes abaixen el volum, però quan se'n van, torna la festa.

I és que no només el pateixen als seus habitatges, sinó també al mobiliari urbà. "Fa quinze dies van ocupar les voreres amb piscines de plàstic per als nens, no es podia ni passar pel carrer", es queixava Riveiro.

A més, molts bancs han desaparegut del lloc assignat i han estat desplaçats a altres espais del barri. "Els col·loquen on els dona la gana, sota una palmera on no els toqui el sol, o on volen. Fan el que volen", denuncien els veïns del barri gallec de Recimil.

➡️ Successos

Més notícies: