Una dona somrient assenyala un bol ple de castanyes rostides sobre una superfície de fusta amb un fons de tela de xarpellera.
SOCIETAT

El truc perquè les castanyes rostides es pelin ràpidament i sense esforç

Finals d'octubre és sinònim de diverses tradicions arrelades a Catalunya, entre elles, menjar castanyades rostides

Menjar castanyes és el que toca a finals d'octubre. La Castanyada és un dels esdeveniments més esperats de la tardor a Catalunya i cada cop són més els que no volen perdre's la tradició. Ara bé, menjar castanyes no és tan fàcil com sembla, ja que pelar-les pot ser una dura tasca per als que no saben com fer-ho.

Per això, des de Rac1 han compartit el típic truc de les àvies perquè menjar castanyes sigui tan fàcil com sigui possible. Aquella fina pell que queda sota la closca sol quedar-se enganxada, i treure-la amb les mans pot resultar una feina entretinguda i frustrant. Tampoc és senzill rostir-les amb èxit, així que ja pots agafar paper i bolígraf i aprendre a cuinar aquest menjar.

Amb aquest senzill truc de l'àvia, menjar castanyes durant la Castanyada torna a ser una tradició saborosa i ara més còmoda. Així, tant grans com petits podran gaudir d'un dels costums de tardor més estimats. I tot això sense perdre temps i amb menys frustracions.

Dues imatges d'una persona preparant castanyes amb un bol amb aigua i agafant-les amb una pinça

El secret de les àvies per menjar castanyes que mai falla

Aquest mètode casolà s'ha popularitzat com una solució senzilla i efectiva per evitar l'inconvenient de menjar castanyes. Els passos són molt senzills i requereixen uns minuts previs abans de coure'ls:

El primer que cal fer és rentar les castanyes i fer-los un tall en forma de creu. Aquest pas ajuda que el vapor surti durant la cocció, evitant que la closca s'adhereixi massa a la fruita. A continuació, es deixen en remull amb aigua freda durant uns 20 minuts.

Això permet que la humitat ajudi a estovar la pell interna. Després, s'assequen bé i es poden coure de diferents maneres. O bé en una fregidora d'aire a 200 °C durant 12 minuts, o al forn a la mateixa temperatura durant 20-25 minuts.

També es poden coure al microones a 750 W durant tres minuts. Un cop cuites, és important pelar-les mentre encara són calentes. Per fer-ho es pot fer servir un drap per evitar cremar-se.

Així, la pellofa surt amb molta més facilitat. Aquest mètode funciona especialment bé quan les castanyes es pelen en calent, ja que en refredar-se la pell torna a enganxar-se. A més, si les castanyes són grans, es recomana deixar-les coure uns minuts addicionals.

Una varietat de panellets, dolços tradicionals catalans, alguns decorats amb cireres i altres coberts de pinyons, presentats sobre una superfície de fusta i un plat blanc.

Les tradicions de finals d'octubre

La Castanyada és una tradició de finals d'octubre que se segueix des que ets petit fins que arribes a l'edat adulta. Tant se val l'edat que tinguis quan es tracta de menjar castanyes. Però aquest fruit no és l'únic que pren el protagonisme als carrers i les cases durant aquests dies.

Els panellets són l'altra elaboració, en aquest cas molt més dolça, que apassiona tothom que els prova. Es poden comprar fets, però també els pots cuinar a casa sense gaires complicacions. Cuineres com Carme Ruscalleda expliquen com fer-los al teu forn i poder assaborir-los al màxim.

➡️ Societat

Més notícies: