Imatge de l'associació Octubre Antiracista de Salt
SOCIETAT

Tres de cada quatre nens que neixen a Salt són fills d'estrangers

Salt és un dels municipis on la majoria de nens tenen algun progenitor estranger


Un estudi elaborat per l'Observatori Demogràfic del CEU ha desvetllat que 12 dels 38 nens que neixen a Espanya cada hora, són de pare o mare nascuts a l'estranger. Si traduïm aquestes xifres, això suposa que el 32,4% de la població del nostre país té el pare o la mare estrangers.

Tal com ha publicat El Mundo, aquesta taxa no és la mateixa per a totes les comunitats autònomes. Hi ha diversos municipis on la taxa d'incidència és més gran. Això ho ha pogut comprovar l'Observatori Demogràfic del CEU a partir de microdades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística.

Salt, el municipi amb més incidència

Les dades, publicades per l'estudi de l'Observatori Demogràfic del CEU, revelen que Catalunya és la comunitat autònoma amb la taxa més alta. Segons indiquen, quatre de cada deu nens que neix a Catalunya tenen progenitors estrangers. És a dir, això vol dir que el 39,4 % dels ciutadans de Catalunya són fills d'estrangers.

Ara bé, aquesta taxa no es veu repercutida de la mateixa manera a tots els municipis. Hi ha alguns punts calents del territori on la majoria dels nascuts són descendents d'estrangers, i també zones on la taxa és més baixa.

Tot i això, segons l'estudi realitzat per l'Observatori Demogràfic del CEU, el municipi de Salt és el que té la taxa més alta de Catalunya, i també d'Espanya. El 75,7% dels nascuts a Salt compten amb pare o mare estrangera. És a dir, només el 22,4% de bebès nascuts al municipi durant el 2021 tenen progenitors espanyols.

Això suposa que els pares de tres de cada quatre nens que neixen a Salt són estrangers. El que equival a que només un de cada quatre que neix a Salt té progenitors espanyols. Això té una explicació, i és que segons indiquen les dades de l'INE, Girona és l'única província on més de la meitat dels nascuts (el 50,9%) són estrangers.

I no només això, sinó que, en la majoria dels casos, tant la mare com el pare són estrangers. La majoria dels estrangers que resideixen a Salt són d'origen africà. Molts són marroquins, però també hi ha senegalesos, malians, nigerians i gambians.

Situat a la comarca del Gironès i ubicat al costat de la ciutat de Girona, el municipi de Salt compta amb 32.517 habitants, segons l'últim cens de 2022. El seu element més significatiu és el riu Ter, que travessa el municipi d'oest a est i limita el terme municipal amb Sant Gregori i Girona.

La majoria dels estrangers són del Marroc, segons l'INE

Les dades publicades per l'estudi realitzat per l'Observatori Demogràfic del CEU indiquen que la majoria d'estrangers a Salt són marroquins. Segons va indicar Joaquín Leguina, autor de l'estudi, en declaracions per a El Mundo, això té una explicació.

"A Catalunya, a l'època de Jordi Pujol es va intentar substituir la vella immigració de la resta d'Espanya per immigració marroquina. És una decisió completament absurda i típica del nacionalisme català, que comporta problemes afegits, perquè és més complicat que s'integri un grup de marroquins que un de peruans", va indicar Joaquín Leguina, a El Mundo.

"Els marroquins que arriben a Espanya són majoritàriament homes que es dediquen a la construcció i les infraestructures i altres serveis de baixa qualitat a la feina, exerceixen treballs de poc valor afegiu que no requereixen formació".

"La dona habitualment no treballa, encara que això és una preocupació de segona perquè es dediquen a cura dels fills i això és un servei també. A més que a Espanya falten nens, encara que siguin estrangers", va detallar Joaquín Leguina, autor de l'estudi, a El Mundo. Joaquín Leguina va ser president de la Comunitat de Madrid pel PSOE.

➡️ Societat

Més notícies: