Muntatge amb una parella d'uns 50 anys asseguts revisant documents amb cara seriosa i un cercle amb un senyal del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social

SOCIETAT

Els 3 motius pels quals la Seguretat Social no et deixarà jubilar abans de temps

En algunes situacions, la Seguretat Social pot denegar la sol·licitud de la jubilació anticipada. Descobreix a quins escenaris

L'any 2024, l'edat estàndard per jubilar-se és de 66 anys i mig si has cotitzat menys de 38 anys. Però si has cotitzat 38 anys o més, et pots jubilar als 65 anys. Això vol dir que el període de cotització necessari ha augmentat tres mesos i l'edat de jubilació dos mesos, comparat amb l'any 2023.

La meta d'aquesta reforma és que, per a l'any 2027, l'edat de jubilació sigui de 67 anys per als qui no hagin cotitzat 38 anys i sis mesos. Per a aquells que compleixin aquest requisit, l'edat ordinària de jubilació serà de 65 anys.

No obstant això, hi ha una manera de poder jubilar-te abans, si així ho desitges. Es tracta de la jubilació anticipada voluntària. Una manera d'acabar de treballar abans d'hora, que normalment ve acompanyada d'una penalització en la quantitat de la pensió que es cobrarà.

No obstant això, hi ha la possibilitat que la Seguretat Social rebutgi la sol·licitud si no es compleixen tres requisits essencials.

Les 3 raons per les quals podrien denegar-te la jubilació anticipada voluntària

La Seguretat Social detalla al lloc web com un treballador pot sol·licitar la jubilació anticipada voluntària. És crucial destacar que tot el procés depèn de l'historial de cotitzacions del treballador, i si no compleix el mínim requerit, haurà de tenir una edat mínima per poder jubilar-se.

Actualment, la retirada anticipada pot ser fins dos anys abans de l'edat ordinària de jubilació per a la modalitat voluntària, i fins quatre anys abans per a la modalitat involuntària. Per això, és fonamental haver cotitzat 38 anys o més en qualsevol dels règims contributius actuals.

No complir amb la cotització necessària segons l'edat a què et vols jubilar

Per tant, l'edat mínima per jubilar-se anticipadament és de 64 anys i sis mesos si es tenen menys de 38 anys cotitzats. O de 63 anys si el període de cotització (incloent-hi els anys fins a la jubilació ordinària) és de 38 anys o més. Si no, la Seguretat Social podria denegar la sol·licitud.

Condicions d'edat i cotització per a la jubilació anticipada voluntària el 2024

Edat de jubilacióAnys contitzats necessaris
 64 anys i 6 mesosMés de 35 pero menys de 38 anys de cotització
63 anys38 o més anys de cotització

No complir una cotització mínima indispensable

A més, per accedir a la jubilació anticipada voluntària cal haver cotitzat un mínim de 35 anys, amb almenys dos d'aquests anys en els darrers 15 anys.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

No arribar a la pensió mínima

D'altra banda, si el càlcul de la pensió per jubilació anticipada realitzat per la TGSS no supera la pensió mínima amb 65 anys, podria ser denegada. Aquest 2024 la pensió de jubilació ordinària se situa a 14.466,20 € l'any.

Pensió mínima de jubilació per a menors de 65 anys el 2024

Amb cònjuge a càrrecSense cònjuge a càrrecAmb cònjuge no a càrrec
14.466,20 €10.808,00 €10.215,80 €