Muntatge amb la imatge d'un metge al costat de la foto d'un esmorzar amb cafè, suc i croissants
SOCIETAT

Tres aliments molt comuns per esmorzar i que com a nutricionista no recomano

Pren nota dels aliments que hauries d'eliminar del teu esmorzar per sempre, ja que no són la millor opció

Hi ha molts mites relacionats amb l'esmorzar, quants de vosaltres no haureu sentit en alguna ocasió “esmorzar com un rei, menja com un príncep i sopar com un captaire” o “Que l'esmorzar és el menjar més important del dia”.

Doncs sento trencar-vos els esquemes, però cap dels dos és cert. Tenim el costum de no dedicar-li a l'esmorzar el mateix temps que dediquem a les altres ingestes del dia, i això és un error.

Els 3 aliments que no recomano per esmorzar

La manca de temps fa que recorrem a esmorzar el primer que agafem al rebost o a la nevera i sempre són aliments alts en sucres, greixos saturats i farines refinades. De tots ells, n'hi ha tres que es repeteixen molt i que hauries d'evitar tant sí com no.

1. El suc

El suc de taronja, per exemple, ni comercial ni casolà. Per què? Doncs bé, a consulta sempre tinc el mateix debat, ja que menjar una taronja o prendre un suc de taronja acabat d'esprémer no tenen a l'organisme el mateix efecte.

Quan consumeixes una peça de fruita, en aquest cas la taronja, consumeixes entre altres coses, fibra. Aquesta fa que el sucre intrínsec de la taronja es metabolitzi lentament i de manera gradual.

En el cas del suc, passa just el contrari, al no consumir la fibra (perquè l'estem deixant juntament amb la polpa a l'espremedora) el sucre és absorbit de manera més ràpida, cosa que fa que es produeixi un increment de sucre en sang. Això porta a una resposta d'insulina molt ràpida, afavorint l'aparició de diabetis i obesitat.

Pel que fa a la sacietat, és molt més saciant el procés de la masticació que beure. Per tant, no tindràs gana una altra vegada als 15 minuts. Per altra banda per fer-nos un suc de taronja necessitem com a mínim 3 taronges. D'aquesta manera, estàs ingerint el triple de sucre i calories i desaprofitant les altres propietats que ens proporciona en aquest cas la taronja.

Vull deixar clar que el sucre present a la fruita és sucre "intrínsec", és a dir, en forma part de manera natural. Però en esprémer-la, fas que aquest sucre sigui lliure perquè ja no està integrada a la matriu de la fruita i així es comporti com el sucre afegit de manera comercial.

2. Pa blanc

Un altre dels aliments que no aconsello prendre és el pa blanc. La principal diferència que existeix, és que el pa blanc està elaborat amb farina refinada, a aquest cereal se li extreu el germen i el segó i per tant estaríem perdent gran part dels seus nutrients i de la fibra.

La millor opció sempre serà aquell pa que estigui elaborat amb farina 100% integral, ja que són de més qualitat. Per què farina 100% integral? Perquè està elaborat a través del gra sencer mòlt, és a dir, no se'n separa cap de les parts.

Conté tant l'endosperm, el segó i el germen, aprofitant així tots i cadascun dels nutrients que ens aporta el cereal, com és la fibra algunes vitamines del grup B, E i minerals.

3. Brioixeria Industrial

El tercer aliment que com a nutricionista no recomano és la brioixeria industrial en general. És a allò que amb més freqüència recorrem, sigui per manca de temps o perquè ens centrem en la quantitat d'aliments a ingerir en comptes de la qualitat nutricional que en realitat és l'important.

Aquests aliments estan compostos per farines refinades, greixos vegetals i animals, altes quantitats de sucres i sal, contenen additius, saboritzants i conservants químics. En conclusió, amb un valor nutricional nul i una gran quantitat de calories.

L'esmorzar ha de ser complet i equilibrat com la resta d'ingestes del dia i és igual d'important que les altres. Tria aliments saludables que millorin la salut i realment ens aportin allò que necessitem. Menjar per menjar no és la solució.